• Annonser

Rörhöna söker partner

Rörhöna (Gallinula chloropus)

Rörhöna (Gallinula chloropus)

En ny bekantskap
Under veckan har en ny gäst visat sig under våra pedagogiska vandringar förbi våtmarken. En gråsvart  fågel som hör till familjen rallar och som är något mindre än sin släkting sothönan. Det är en ensam rörhöna som aktivt har jagat bort alla sothönorna i sin närhet. Den har med knyckig springstil och med stjärten högt vid flera tillfällen korsat vår väg.

Utseende
Rörhönan känns enkelt igen på sin röda näbb med gul näbbspets och sina långa gröngula ben och tår. Tidigare kallades den för grönfotad sumphöna eller vasshöna. Båda könen är lika, men ungfåglarna är mer gråbruna än de vuxna fåglarna.På land rör sig rörhönan knyckigt och håller ofta stjärten högt och när den simmar tar den sig fram med nickande huvudrörelser.

Levnadsvanor
Den förekommer främst i södra och mellersta delarna av vårt land där den häckar i vegetationsrika dammar och slättsjöar, men som även kan återfinnas upp till Värmland och Uppland samt högre upp utmed Östersjökusten. Den kan vara svår att få syn på då den oftast håller till i vegetationen längs med sjökanterna. Rörhönan övervintrar i Medelhavsländerna och Västeuropa och återvänder hit i april eller tidigare. Det korgformiga boet byggs av olika vattenväxter som starr, kaveldun och vass och de kan lägga två till tre kullar, med den första i april-maj som paret gemensamt ruvar under cirka tre veckor och därefter tillsammans tar hand om. Ungarna blir flygfärdiga efter 40-50 dagar och lägger sin första kull redan följande år. Rörhönan lever av olika växter samt små vattenlevande djur.

Vi säger lycka till och hoppas att denna rörhöna skall hitta en partner och att vi så småningom kan få se de små.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: