• Annonser

Grattis Edvard!

Grosshandlare Edvard Anderson (1865-1936)

Grosshandlare Edvard Anderson (1865-1936)

En dröm som blev verklighet
Tack vare Edvard Anderson finns ett vackert växthus som berikar oss med upplevelser från andra delar av världen. Han skänkte hela sin förmögenhet för att möjliggöra sin dröm om en vinterträdgård som skulle rymma medelhavsområdets växter. Huset stod klart 1995 och fyller snart 20 år och Edvard skulle ha firat sin 150-års dag denna vecka.

 

Ingen drömstart
Edvard föddes den 11 mars 1865 i Stockholm och växte upp i en stor familj med 10 syskon, men hans far dog tidigt och moderna lämnades ensam med många barn att försörja. Det var bara för barnen att börja arbeta för att bidra till försörjningen. Han lyckades väl och startade till slut en glasfirma (Edvard Anderson AB), som fick många uppdrag under Stockholms bostadsexpansion.

 

En dröm växter fram
Han bildade aldrig familj, men med sina goda ekonomiska möjligheter reste han till medelhavskusten tillsammans med en syster och upplevde det härliga klimatet och njöt av växtligheten. Han flyttade 1910 tillsammans med sin mor och två ogifta systrar ut ur staden, till det gröna Stocksund. Han brukade promenera i Bergianska trädgården och kanske var det där han kom fram till hur han skulle låta sin förmögenhet växa vidare och ge fler möjligheten att uppleva det han fått förmånen att göra.

 

Drömmen tar form och förverkligas
När Edvard dog den 24 oktober 1936 så fick man klart för sig att han skänkt hela sin kvarlåtenskap till att bygga ett växthus för medelhavsfloran. Det dröjde dock många år innan huset väl stod på plats och kunde ta emot alla oss besökare.

 

En dröm att undervisa i
Vi har nu möjlighet att undervisa i Edvards dröm och känner stor tacksamhet och tar till vara miljöns fina kvaliteter för att intressera barn och unga till ett intresse för naturvetenskap och teknik.

Tack Edvard och alla i som förvaltar hans gröna arv
Ann

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: