• Annonser

20 år som statligt byggnadsminne

”Bergianska Trädgården, är en botanisk park av mycket stort värde. Den anlades ursprungligen på 1700-talet av professor Peter Jonas Bergius som var lärling till Carl von Linné.” (ur handlingar för Statligt byggnadsminne (SBM). Förordning (2013:558) 1994-11-03).

Gustafsborgsområdet i härlig grönska (foto av i99pema)

Eftersom Bergianska trädgården har höga kulturhistoriska värden är stora delar av trädgården sedan 1994 ett statligt byggnadsminne, med Statens fastighetsverk och Kungliga vetenskapsakademien som förvaltare.

Här kan vi alla njuta av naturen och blomsterprakten längs anlagda stigar och sittplatser utmed Brunnsvikens strand, men även ta del av intentionerna för den botaniska trädgården, med växter anordnande vetenskapligt enligt släktskap eller efter växtgeografiskt ursprung. Trädgårdens verksamhet har bedrivits på platsen sedan den 1885 flyttade ut hit från Bergielund i nuvarande Vasastaden.

Tänk att vi har nöjet att arbeta i ett statligt byggnadsminne. Vi använder den botaniska trädgården som en pedagogisk arena och undervisar både ute i trädgården och inne i växthusen. Huset som vi sedan 15 år sedan sitter i kallas för Stora Gustafsborg och det uppfördes redan på 1860-talet, som ett sommarnöje. Eleverna som besöker oss tycker det känns så hemtrevligt i huset att de ofta frågar om vi bor här.’’

Ann

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: