• Annonser

Under ytan finns mycket att upptäcka

Gulbukig jättevapenfluga (Stratiomys chamaeleon) som beskrevs av Carl von Linné 1758.

Gulbukig jättevapenfluga (Stratiomys chamaeleon) som beskrevs av Carl von Linné redan 1758.

Tänk idag hittade en av våra elever en för oss helt ny art i Victoriadammen i Bergianska trädgården. Han deltog i vårt skolprogram ”Under ytan” och fick upp en larv som vi inte tidigare sett där. Nyfikenheten steg och vi kom fram till att det var en larv av en vapenfluga. Så nedan finns lite information om denna lite hemliga familj.

Familjen vapenflugor (Stratiomyidae) är en ganska enhetlig grupp av flugor med ca 45 arter i vårt land. De vuxna insekterna är i många fall vackert metallglänsande i blågrönt eller med kontrastrika teckningar
 av svart och gult, eller svart med grönt eller vitt. De har en något tillplattad bakkropp och de flesta känns igen på de små taggarna, som sitter längts bak på bakkroppen och därav även deras namn vapenflugor.

Som vuxna lever flugorna bara under några sommarveckor, men dessförinnan kan de leva som larver i flera år. Larverna kan delas in i två olika typer beroende på om de lever i vatten eller inte. De flesta lever dock som nedbrytare eller av alger och annat. De vuxna djuren påträffas oftast på blommor i närheten av sin larvutvecklingsmiljö,
 där de söker man eller vilar.

Kunskapen om djurens biologi är fortfarande begränsad, man vet t.ex. inte med säkerhet hur länge de lever, vad de äter eller hur deras förökning går till. Enligt den svenska rödlistan så är 11 arter på olika sätt hotade.

Verkar trots allt som om inte bara vi hade dålig kunskap om dessa djur
Ann

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: