• Annonser

100 år sedan professor Veit Wittrock dog

Veit Brecher Wittrock (1839-1914) var föreståndare för Bergianska trädgården från 1879 till sin död. Han var ofta frusen och trivdes säkert utmärkt i detta plagg.

Veit Brecher Wittrock (1839-1914) var föreståndare för Bergianska trädgården från 1879 till sin död. Han var ofta frusen och trivdes säkert utmärkt i detta plagg.

Wittrock i vår vardag
Vi har glädjen att fortfarande se och nyttja spåren av Veits insatser både när vi undervisar, men även när vi kommer till jobbet och möts av professor ”Wittrocks torn” invid vårt hus. Tillsammans med barnen upptäcker vi den biologiska mångfalden i Victoriadammen, upplever tropisk hetta i Victoriahuset och lär oss mer om våra vanliga och exotiska träd ute i parken. Vi är tacksamma för att få undervisa i denna underbara miljö med stora möjligheter att levandegöra vår undervisning.

Mannen som flyttade berg
Veit var botanisten som flyttade Bergianska trädgården (Bergielund) från Karlbergsvägen och byggde upp på sin nuvarande plats vid Brunnsvikens strand åren 1885–86. En helt ny och större trädgård anlades i Frescati med områden för både systematik och växtgeografi, men även med en handelsträdgård och trädgårdsmästarutbildning. Han kämpade med att genomföra alla sina mer eller mindre stora anläggningsprojekt, men blev även kritiserad i pressen för sina ”leksaksberg” eller fjällområden, som byggdes upp av stora stenar och block och jord. Allt material bars upp för sluttningarna och områdena planterades sedan med särskilt utvalda växter.

Bodde på jobbet och dog på sin post
Han flyttade ut till trädgården med sin familj och upplevde 28 vårar i sitt nya Bergielund. Trots sina besvär med hälsan, men med både arbetsplats och boende på samma ställe och en väldig arbetsiver, så arbetade han nog mest hela tiden och dog på sin post den 1/9 1914, knappt fyra mån efter sin 75-års dag.

En av professor Wittrocks soffor som en gång fanns i Bergianska trädgården.

En av professor Wittrocks soffor som en gång fanns i Bergianska trädgården.

Personligen så saknar jag Wittrocks häftiga sittplatser uppe i träden. Skulle vara så fantastiskt att få sitta högt upp i en ek och fika.
Ann

 

2 svar

  1. Det var en härlig miljö han skapade, professor Wittrock, den frusne lille mannen. Jag önskar han fått veta hur uppskattad platsen är idag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: