• Annonser

Att hamna i riktig knipa

Tråkigt nog så slutade en kniphona sitt liv i vårt ventilationssystem. Hon kom in genom skorstenen och hamnade sedan i någon av de många gångarna och kunde tyvärr inte räddas. Vi undrar hur hon kunde hamna där i vår skorsten? Var det så att hon sökte ett lämpligt boställe eller råkade hon bara ramla ner där? Under gårdagen kom ett specialistteam med kamera och rök för att söka rätt på fågeln och vi kunde konstatera att det var en kniphona.

Kniphona (Bucephala clangula) från NRM

Kniphona (Bucephala clangula) från NRM

Knipa
En medelstor knubbig andfågel, med stort rundat huvud.Den svartvita hanen med karakteristisk stora vita fläckar på huvudet sägs aldrig hamna i ekonomisk knipa, eftersom den har ett runt silvermynt på kinden. Hanen är större än honan, som har mörkbrunt huvud och i övrigt är gråfärgad med vit buk.

Knipan är vår vanligaste dykand i inlandet, men den förekommer även längs våra kuster. Häckning sker i hela landet förutom ovan trädgränsen i fjällen. Knipan är relativt skygg och förekommer i par eller små flockar. De lever av olika vattendjur som snäckor, musslor, insekter och kräftdjur.

Högsta kända ålder är 16 år och 11 månader.

Ann

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: