• Annonser

Granens står så grön och grann i stugan

Norway_Spruce_cones_(Picea_abies)

Långt innan den klädda granen kom till vårt land, sattes ibland upp så kallade julstänger av gran, som tecken på att allt var klart på gården och att julfriden hade påbörjats. Det var höga granar som avkvistades nedifrån så att endast toppen lämnades kvar med alla sina grenar.  På landsbygden sattes dessa stänger upp parvis vid gården fram till slutet av 1800-talet.

Julgranens väg in i våra hem
Julgranen har under årens lopp förändrats vad det gäller både storlek och pynt. Seden att ta in granar kommer ursprungligen från Tyskland. Den första klädda granen som man säkert känner till i Sverige är från Sörmland år 1741.  Den var klädd med vaxljus, saffranskringlor och äpplen. I slutet av 1800-talet blev julgranen allt mer vanlig i våra hem. Granen togs först in i herrgårdar, prästgårdar och skollärarboställen under början av 1800-talet och traditionen spreds sedan vidare till allt enklare hem. Om stugan var trång placerades granen på bordet eller hängdes till och med upp i taket. Hade man däremot rymligt kunde den stå i en julgransfot på golvet och nå ända upp till taket.

 

Klädd för helgerna

Klädd för helgerna

Pyntet
Till en början togs den skogsdoftande granen in som den var, men så småningom började man klä den med äpplen och nötter. För ungefär hundra år sedan användes äpplen, bakelser, konfekt och andra små godbitar som granpynt. Senare började man pynta granen med flaggor pappersbilder och girlanger. Traditionella halmdekorationer blev vanliga i början av 1900-talet. Under 1920- och 1930-talen började man dock i mer välbärgade familjer klä granen med glaskulor, istappar och fåglar som kom från granens hemland Tyskland. Dessutom fanns då i granarna bokmärkesänglar hemmagjorda påsar, korgar och strutar som fylldes med godsaker. Vid julgransplundringen fördelades alla dessa godsaker och avnjöts. De levande ljusen byttes på 1950-talet ut mot elljus.

God Jul
Ann

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: