• Annonser

Livet på en pinne?

Bok (Fagus silvatica)

Trädvandring i regn och rusk
I riktigt ruskväder vandrade vi runt för att lära oss mer om våra viktiga träd. Vi hittade dock inget ”sockerdricksträd” men väl träsko- och glasspinneträd! Bland annat tittade vi på bokträdet som är det vanligaste råvarumaterialet för glasspinnar, eftersom veden är smaklös och inte ger någon bismak.

Pinnar som ger mersmak?

Att glasspinnar tillverkas av trä har också att göra med att de bättre kan suga till sig glassen när den fryses, men om man däremot använder plastpinnar så  glider glassen istället lätt av. Numera köper våra svenska glasstillverkare alla sina glasspinnar från utlandet, men tidigare hade vi egen tillverkning inom landet. Från början var glasspinnarna runda, men runt 1945 gick man över till den platta pinnen som fortfarande används. Nästa gång du äter en glass så kan du titta närmare på pinnen och se om de ser små de små bruna strecken  som kallas märgstrålar. Det är dessa som möjliggör vätsketransporten mellan trädstammens inre och yttre delar.

Om man sparar sina glasspinnar så finns det mycket att göra med dem så kolla här. Äter tyvärr inte så mycket glass nu så jag kan få ihop till något större projekt
Ann

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: