• Annonser

Kan blommor se ut hur som helst?

Duvträd (Davidia involucrata)

Under gårdagens vandring såg vi märkliga blommor högt uppe i ett träd. Blommorna viftade i vinden som vita näsdukar. Näsduksträdets märkligt formade blommor skall enligt uppgift lukta hankatt, men det kunde vi inte känna eftersom blommorna satt så högt upp i trädkronan.

Näsduksträdet som även kallas Duvträd (Davidia involucrata) har fått sitt svenska namn på grund av de annorlunda blommorna, som liknar slarvigt upphängda näsdukar. Näsduksträdet är sällsynt i sitt hemland Kina och förekommer endast vildväxande i några få provinser där. Näsduksträdet som länge var okänt för oss Européer, hittades 1869 i Kinas berg av en fransk missionär. Arten beskrevs år 1871 med släktnamnet Davidia för att hedra upptäckaren Armand David. Med hjälp av insamlade frön odlades och blommade trädet för första gången i Europa 1906. Trädet som är härdigt i växtzon I-II, blir i vårt land cirka 10 meter högt, men kan i Kina bli ca 20 meters högt.

Blommorna som egentligen är oansenliga och saknar kronblad, omges av två olikstora vita stödblad (som liknar en näsduk). Själva blomställningarna hänger på långa tunna skaft i små bollformiga samlingar. Varje samling innehåller många hanblommor, men bara en enda tvåkönad blomma, med pistillens märke tydligt synlig. Frukten som är en stenfrukt ser ut som en grön liten boll. Den innehåller ett hårt oätligt frö. Bladens form påminner om lindens blad.

Blommorna är som vackrast i skymningen då de framträder lite tydligare
Ann

Annonser

Ett svar

  1. Man kanske skulle åka och titta på det. Trots att de rara blomstren sitter högt upp…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: