• Annonser

Internationella dagen för biologisk mångfald

Det är inte så här man vill uppleva den biologiska mångfalden

Den 22 maj är en dag för mångfalden. Vi kan konstatera att det är viktigt att bevara den biologiska mångfalden för en hållbar framtid. Vi använder olika arter för vår överlevnad, men även de olika tjänster som naturen erbjuder.

Viktig variation med många tjänster
För att tillgodose naturens olika behov men även samhällets, så är det viktigt med en god variation, med olika artrika ekosystem. Ett så kallat ekosystem med alla sina arter, bidrar även med för oss många viktiga funktioner, som bland annat syrgasproduktion, bindning av solenergi, rening av vatten och reglering av klimatet. Alla dessa olika funktioner brukar gemensamt kallas för ekosystemtjänster.

Viktiga arter
Vi utnyttjar både växter och djur för vår överlevnad. De ger oss mat men även råmaterial till allt från läkemedel och kläder till bostadsbyggande. Dessutom berikar dessa olika arter våra liv med naturupplevelser, samt inspiration till tekniska lösningar eller som prydnad.

Alla arter är som brickor i ett spel
Eftersom vi inte kan avgöra vilka arter som är viktiga för funktionen hos ett visst ekosystem, bör vi alltid sträva efter att alla arter bevaras. Allt detta enligt försiktighetsprincipen som anges i Konventionen om biologisk mångfald.

Genetisk variation en viktig förutsättning
För att livet skall ha förutsättningar att fortsätta utvecklas med anpassningar till olika miljöförändringar och nya förutsättningar behövs även en variation av egenskaper inom arterna.

Genetiska resurser kvar att upptäcka
Vi har ännu inte kartlagt alla arter och saknar därför fortfarande kännedom om förekomsten av arter med olika medicinskt aktiva substanser som kan ge botemedel mot sjukdomar.

Viktigt att värna naturens levande mångfald inte bara denna dag
Ann

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: