• Annonser

Biologiska museet

Biologiska museet ligger intill Skansen på Djurgården och det ritades av arkitekten Agi Lindegren som hade de norska medeltida stavkyrkorna som förebild. Byggnaden uppfördes i nationalromantisk anda med fornnordisk stil och invigdes med stor pompa den 11 november 1893.

Biologiska museets pedagogiska nysatsning bestod i att dioramatekniken för första gången utnyttjades storskaligt, för att åskådliggöra olika naturmiljöer. Museets grundare Gustaf Kolthoff, var konservator, jägare och amatörzoolog. Hans syfte var att skapa ett nytt och annorlunda museum där den skandinaviska djurvärlden i lugn och ro skulle kunna studeras.

Olika landskapstyper visas upp med allt från inlandsnatur till kustlandskap, med uppstoppade däggdjur och fåglar. Djuren exponeras i sin naturliga miljö och mäktiga fondmålningar förstärker miljöeffekten. Dessa miljöskapande målningar gjordes av Gustaf Kolthoffs vän konstnären Bruno Liljefors och hans medhjälpare Gustav Fjaestad. Det är enbart det naturliga ljuset som kommer in genom de stora takfönstren och belyser utställningen och ger en mer naturlig känsla. Om man nu blir nyfiken på denna unika byggnad så finns det fina bilder på bloggen Miras Mirakel.

Denna vecka hade vi förmånen att besöka detta unika museum. Vi tackar för en fin förevisning samt gott fika

Ann

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: