• Annonser

En söt historia

Glöggetikett från förr

Redan de gamla grekerna

Att dricka varmt, sötat vin med kryddor som kanel, kardemumma, kryddnejlika, pomeransskal och en bit ingefära, kanske spetsat med konjak eller brännvin är en svensk tradition med lång historia. Men redan under antiken tillsatte både greker och romare kryddor i vin för smakförbättring eller av hälsoskäl. Redan i de antika skrifterna kunde man läsa om de olika kryddor och örter med läkande verkan som tillsattes i upphettat vin.

Glöggen i Sverige

I vårt land blev glöggen populär som hälsodryck redan under medeltiden. Gustav Vasa sägs ha blivit förtjust i denna form av alkohol och hade sin egen favorit. Första gången man nämner glödgat vin är i början av 1600-talet och 1837 finns det även ett recept i kokboken ”Den svenska kocken”. Glöggen förr påminde mer om det ”glühwein” som numera serveras på vintersportorter. Men med tiden har drycken blivit både sötare och starkare.
 I Sverige växte glöggens popularitet under 1800-talets slut och de privata vinhandelsfirmorna började tillverka färdigblandad glögg på flaska. Buteljerna pryddes med färgglada etiketter och kallades julglögg. Sedan dess har dryckens popularitet ökat ytterligare och finns nu i de flesta svenska hem inför julen. Vårt svenska namn glögg härrör från den gamla benämningen glödgat vin.

Redan i skriften Diaeta naturalis från 1733 skrev Carl von Linné: ”Ett gott glas vin förtär ängslan och uppmuntrar hjärta” jag antar att detsamma gäller en liten kopp med varmt vin och hoppas att denna känsla skall kunna skrämma det ihärdiga spöregnet på flykt.

Ann

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: