• Annonser

En lysande idé

En adventsljusstake från den första serien som kom ut på marknaden

Kampen mot det kompakta mörkret

Nu lyser det en eller flera elektriska adventsljusstakar med olika fantasifulla utformningar i de flesta svenska hushåll. Den första elektriska ljusstaken tändes redan julen 1934 och nu exporteras denna lysande idé även till många andra länder runt om i världen.

 

Ett problem som ledde till en ny uppfinning

Nu har vi 220 volt i stickkontakterna men tidigare fanns det två olika elnät, ett med 220 volt men också ett med 127 volt. Vilket orsakade en del problem när den första elektriska julgransbelysningen introducerades av Philips 1929. Många som skaffade denna fantastiska nyhet kopplade in belysningsslingor avsedda för 127 volt på 220-nätet och då gick ljusslingorna tyvärr sönder. En resurs att ta tillvara

Det var lagerbiträdet Oscar Andersson (1909-1996) på Svenska Philips som tog fram den första ljusstaken. Han tog tillvara de fungerande julgransljusen från de många returnerade och havererade slingorna. Han köpte en adventsljusstake av trä för sju stearinljus, borrade upp hålen och satte dit de elektriska julgransljusen. Han visade sin uppfinning för försäljningschefen som i sin tur visade upp den unika ljusstaken på en konferens på huudkontoret i Stockholm. Han blev dock hånfullt bemött: ”folk vill ju ha vanliga stearinljus”, sa de. Trots detta bemötande tillverkade man 1937 en liten serie som snabbt sålde slut. Året därpå tillverkades 4 000 exemplar av världens första serietillverkade elljusstakar, som även dessa snabbt gick åt. Produkten fanns sedan med i Philips katalog 1939 och priset låg då på 16.50 kr för 127 volts-modellen och 18 kr för 220 volt.

 

Tänk vilken skillnad på kvalitet de nya ljusstakarna har verkligen markant sämre kvalitet och håller inte alls lika länge som de gamla. Borde väl vara tvärtom?

 

Ann

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: