• Annonser

Vi flytt int?

Grågås (Anser anser)

Flyttfåglar som inte flyttar

Fortfarande finns det kvar många så kallade flyttfåglar runt den nya våtmarken i Bergianska trädgården. Där kan vi nu bland annat se grågås, vitkindad gås och canadagås som går runt och betar av det gröna.  De har således inte har flyttat söderöver som de brukar. Allt fler fåglar stannar tydligen kvar i Sverige under vintern, men man hoppas att de åtminstone flyttar till södra Sverige.

Allt kortare resor

Normalt brukar de flesta grågäss flytta, söderöver under oktober månad. Tidigare flyttade de ner till västra och sydvästra Europa men även så långt som till Nordafrika. En viktig övervintringsplats var då det stora våtmarksområdet Coto de Doñana vid Spanska solkusten. Under senare år har de istället flyttat allt kortare sträckor som till Holland och numera övervintrar en del till och med i Skåne.

Man undrar om detta kan bero på klimatförändringar eller något annat. Om ungarna gör som sina föräldrar så lär de väl inte heller pröva på att testa nya platser längre bort. Det måste vara så mycket mer energikrävande och farligt att flytta så långt bort. Så fungerar det med en kortare flytt så nöjer de sig nog med det. En del vågar kanske till och med att stanna kvar här i Stockholmsområdet?

Ann

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: