• Annonser

Att stinka kan löna sig

Durian (Durio zibethinus)

 Denna vecka har vi talat om hur frukter med sina frön på olika sätt kan förflytta sig och kan konstatera att både goda och äckliga dofter kan vara till hjälp för att lyckas. En del frukter kan nämligen passera tarmkanalen och sedan hamna i en hög med näring och därefter gro på en helt ny och förhoppningsvis bra plats.

En stank som lockar och stör

Sydostasiens mest ökända frukt Durian är på grund av sin påträngande lukt förbjuden på hotell och andra offentliga platser. Smaken sägs trots detta vara fantastisk och såväl elefanter som tigrar och sibetkatter lockas av den mogna fruktens säregna stank.

Man undrar verkligen hur denna frukt smakar? Bengt Jönsson beskriver i sin bok Gagnväxter, dess doft och smak så här: ”Smak af majsmjöl, rutten ost, nektariner, stötta nötter, ananas, gammal sherry, tjock grädde, aprikos, en fläkt av vitlök -allt hopblandat. Lennart Engstrand och Marie Widén i Lund tillägger i sin bok Frukter från Främmande länder att köttet har en krämig konsistens, som påminner om tjock, gräddfylld vaniljkräm smaksatt med torr sherry, mogen fransk camembert, nötter, vitlök, rutten gul lök, ananas och andra doftande frukter samt med en tillsatts av gammalt tilltäppt avlopp.

Upplevelsen av att äta durianfrukten har liknats vid att äta vaniljkräm på utedass eller i en kloak och det är något jag verkligen inte skulle klara. Föredrar definitivt den härliga doften av små röda smultron och skulle inte frivilligt utsätta mig för den tveksamma upplevelsen tillsammans med en durianfrukt.

Ann

Annonser

Ett svar

  1. Frukternas surströmming…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: