• Annonser

Sommarens ansikten

Sommaren målades 1573 och finns på Louvremuséet i Paris

Lägg märke till den avbildade majskolven vid platsen för örat. Majsen som kommer från centralamerika började inte odlas i Europa förrän vid mitten av 1530-talet. Vi kan därmed förstå att Arcimboldo redan tidigt kände till detta då mycket exotiska sädesslag. Han befann sig i en intellektuell miljö, omgiven av olika framstående vetenskapsmän som Copernicus, Tycho Brahe och Kepler, men även av botanister som Carolus Clusius, Rembert Dodoens och Pietro Andrea Mattioli. Vilket skulle kunna vara förklaringen till denna tidiga vetskap om majs.

Ytterligare en sommarmålning målad redan1563, med frukt, grönt och sädesslag

Potatisen som kommer från Peru, finns däremot inte med på någon av dessa målningar eftersom den inte började odlas som livsmedelsgröda i Europa förrän in på 1700-talet. Olof Rudbeck odlade dock potatis redan tidigare i sin botaniska trädgård i Uppsala, men inte som nyttoväxt utan mera som trädgårdsväxt. Han kallade denna lilablommande raritet Peruviansk Nattskatta. Troligen hade han den redan 1655 i sin då nyanlagda trädgård, men även de soldater som kom hem från 30-åriga kriget tog med denna trädgårdsväxt in i landet.

Konstnärens ansikte

Konstnären Giuseppe Arcimboldo, som levde under 1500-talet i Italien är mest känd för sina olika porträtt, uppbyggda med blommor, frukter, fiskar eller liknande. Han har på detta sätt bland annat målat de olika årstiderna och elementen. Några av hans målningar kom som krigsbyten till Sverige under 1600-talet och finns att se på Gripsholms och Skolklosters slott. Så både konstverk och potatis kom med soldaterna in i vårt land.

Väntar på att få njuta av sommarens olika primörer varför inte med smör

Ann

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: