• Annonser

Sveriges grövsta och äldsta träd

En imponerande gammal jätte

En jätte från förr

Denna mäktiga jätte står i Norra Kvill ungefär två mil nordväst om Vimmerby i Småland, kallas Rumskullaeken och har en omkrets i brösthöjd på omkring 13 meter. Eken beräknas vara cirka 1 000 år gammal, men en säker åldersbestämning är dock svår att göra eftersom den nu är ihålig. Den är i varje fall den äldsta levande varelsen i vårt land och startade som en liten planta redan under vikingatiden och var ca 500 år gammal då Gustav Vasa var kung. Eken är skyddad och ingår numera i naturreservatet Kvill.

 

Lång historia

Det är säkert många som genom åren har sökt skydd från väder och vind i eken. Den beskrevs redan 1772 i boken ”Försök till ett landskaps beskrivning”. Redan för drygt 200 år sedan kunde man läsa att man då kunde stå inuti trädet samt att det användes som redskapsförråd. Sedan 1998 är det dock inte tillåtet att komma närmare eken än fem meter. Detta eftersom många besökare tidigare klättrade i trädet och orsakade skador på det. Dessutom sitter det ett spännband runt trädet för att hindra det från att falla sönder.

 

Myllrande mångfald

Eken (Quercus robur) anses vara den organism i vårt land, som utgör livsrum för flest andra arter. Många arter utnyttjar eken som livsmiljö, främst lavar, svampar och insekter. Man räknar med att minst 1500 olika arter är beroende av eken för sina liv. På eken finns många olika livsmiljöer och dessutom under många år, eftersom en ek kan bli mycket gammal. Många sällsynta insekter lever i den så kallade ekmulmen som bildas i trädets håligheter. Mulm är sågspånsliknande rester efter död ved, spillning och fågelbon. I en stor och gammal ek kan det finnas flera hundra liter mulm.

 

Under veckan som gått så undersökte vi olika träd och talade bland annat om Rumskullaeken, vilken barnen gärna skulle vilja se. Nu under sommaren kanske man kan ta vägen om denna mäktiga jätte för att vördnadsfullt studera den och fundera över alla händelser som passerat i dess långa liv.

Ann

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: