• Annonser

Stinkande attraktion!

Jätteknölkallan i full blom

Attraktionskraft på såväl flugor som människor

När Jätteknölkallan blommar avger den en odör av ruttet kött, med vilken den lyckas locka till sig de insekter som behövs för pollinationen. Blomningen i den botaniska trädgården Wilhema i Stuttgart i Tyskland lockade till sig 75 000 besökare till trädgården (Oktober 2005). Ja både storleken och doften är verkligen imponerande så man förstår att den lyckas locka både folk och fä.

Känsliga varnas!

Jätteknölkallan upptåcktes först 1878 på västra Sumatra och fick sitt vetenskapliga namn Amorphophallus titanum av den italienska botanisten Beccari som utforskade Borneo. Efter fyndet odlades den bl.a. på Kew´s botaniska trädgård där den blommade för första gången1899. På grund av sitt utseende hölls dock damer undan från att se den när den för första gången gick i blom. Ett alltför närgånget studium av denna ”oformliga manslem” var inte lämpligt, men det är just det som  Amorphophallus betyder. Tänk både doften och detta det kunde bli för mycket för en dam på den tiden.

Långt mellan blommningstillfällena

Nu blommar jätteknölkallan för andra gången i Bergianska trädgården, men första gången som en jätteknölkalla över huvud taget blommade i Sverige var 1935 och just i bergianska trädgården. Följande tillfälle var i Göteborgs botaniska trädgård i juli 2005. Även i naturen sker blommningen sällan och när den väl blommar så skjuter blomställningen upp ur jorden från en den underjordiska knölen som under många år har byggts upp och den ser då ut som en jätteblomma helt utan bladverk. Efter denna energikrävande blommning så är det inte säkert att plantan överlever men förhoppningsvis skall den ha lyckats med att bli befruktad och fröna skall kunna gro och växa upp till flera nya plantor som kan leva vidare och senare förhoppningsvis blomma.

Tänk vilka fantastiska lösningar det finns på sa samma tema

Ann

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: