• Annonser

Det vilda köket

Löktrav nu på menyn

Det vilda har flyttat in i världens bästa kök 

Nu är det många framstående kockar som använder de vilda växterna i sin matlagning. Även så på världens bästa restaurang Noma i Köpenhamn, där ägaren och köksmästaren Rene Redzepi, gärna använder bland annat löktrav i sin matlagning. Restaurangen fick nyligen utmärkelsen världens bästa restaurang för andra året i följd.

Löktrav
Alliaria petiolata         familjen kålväxter Brassicaceae

Den späda örten kan ätas som grönsallat och har svagt lösande och svettdrivande effekt. Löktrav användes förr bland annat mot andtäppa och som urindrivande medel men användes då även som grönsak. Den blommar om våren och försommaren och vissnar sedan ned. Växtens latinska namn Alliaria, kommer från löksläktet Allium dit bland annat lök och gräslök hör.

Beskrivning. Löktrav är en tvåårig ört som kan bli upp till en meter hög. Stjälken är upprätt, oftast ogrenad och med många blad. Löktrav är lätt att känna igen på sina stora hjärtlika skaftade blad och vita blommor. Hela plantan luktar dessutom svagt av vitlök men roten och krossade blad har däremot en stark lökdoft.

Blad: Tunna stora och skaftade med rundat hjärtlik bladskiva.

Blommor: Löktrav blommar i maj-juni med vita blommor.

Frukter: Fruktskidorna är fyrkantiga, långsmala, ungefär en halv decimeter långa med ganska korta skaft. Skidan delas mitt itu av en hinnaktig mellanvägg och varje halva innehåller en rad med ovala och något tillplattade svarta frön.
I växtens namn ingår det gamla ordet ”trav” (eller ”drav”), som betyder just skida.

Förväxlingsrisk: Den kan knappast förväxlas med andra arter.

Användning: De späda bladen är godast med en mild löksmak och kan med fördel användas i pesto och andra kalla såser. Löktrav bör ätas färsk eftersom aromerna är känsliga för värme och smaken försvinner vid kokning eller torkning. Den är god i både sallader och kryddsmör. Vispa rumstempererat smör och rör sedan ner sköljda, mortlade eller finhackade blad och salta efter behag. Smöret kan avnjutas på nyrostat bröd, men även till grillad eller stekt fisk.

Om du önskar skörda lite löktrav så ser den ut som på bilden ovan och är inte svår att känna igen. Så varför inte göra som de stora mästarna?
Lycka till!
Ann

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: