• Annonser

I vått och torrt?

Ett skedandpar av Henrik Grönvold från 1921

Skedand Spatula clypeata
Spatula betyder, ”vävsked” och syftar på näbben.

Både hane och hona har stor och bred näbb, så när man ser en skedand förstår man hur den fått sitt namn. Med sin karakteristiska näbb kan den sila vattnet för att få i sig alltifrån plankton till smådjur och frön.
Hanen har vackra färger, men honan är brunaktig för att säkert kunna ruva utan att synas. En simand som är stor som en gräsand.

Skedänder bildar sällan flockar som andra änder utan uppträder oftast parvis eller familjevis. Under mars- april kommer de till vårt land och när ungarna kan flyga flyttar de under augusti åter till medelhavsområdet eller så långt som ner till Kenya i Afrika. Skedanden häckar vid näringsrika vatten i Syd- och Mellansverige och trivs bäst vid väl betade strandängar.

Arten som med förkärlek häckar i landets öppna, översvämmade sankängar har tyvärr med de många utdikningarna under åren minskat kraftigt. Förhoppningsvis kommer fler våtmarker att återskapas och ge plats för fler både växter och djur.

Nu kan man följa olika fåglar som gästar våtmarken och nu har just skedand skådats. Så vi får hoppas att de trivs och önskar häcka här.

Ann

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: