• Annonser

Nu öppnar åter Victoriahuset för säsongen!

Victoriahuset av Olle Olsson-Hagalund

Det är nu 111 år sedan Victoriahuset stod klart och öppnades för första gången. Naturligtvis orsakade öppnandet av denna attraktion en väldig uppmärksamhet och stundtals även en mycket stark tillströmning av besökare.  Den dåvarande professor Veit Wittrock tvingades därför i början av juli år 1900 att vidta åtgärder för att upprätthålla ordningen. Ett inträde infördes med 20 öre för varje äldre person och 10 öre för varje åtföljande barn. Avgiften gjorde det möjligt för bevakningen att upprätthålla ordningen, men den visade sig dock inte nämnvärt avskräckande då de skådelystna, vissa dagar trots detta ändå uppgick till mellan 300 och 400 personer. Förhoppningen var även att denna inträdesavgift skulle kunna ge en inkomst, som kunde bli en god hjälp för att förverkliga det sedan länge uttalade målet att få penningar till en vattenledning för trädgården.

Victoriahuset 1905 Foto nr D 60 Stockholmskällan

Ursprungligen var det meningen att Victoriahuset skulle ha placerats på den holme som finns i mitten av Victoriadammen, men planen fick ändras eftersom grunden där var för lös. Huset kom istället att hamna där det nu ligger något väster om dammen, på säkrare grund.

Knappt hade denna stora attraktion blivit färdig, förrän den outtröttlige professorn tog itu med nya arbeten. Den 14 september rapporterade Östgötaposten att utstakningar och andra arbeten då har påbörjats för ordnandet av den ovan nämnda holmen i Victoriadammen. ”Där kommer att bli gångar och trädplanteringar samt – vad som blir det viktigaste – ett antal i cement murade bassänger, som skola tjäna såsom akvarier för icke tropiska växter. Dessa anläggningar bliva ganska billiga i jämförelse med Victoriahuset, men komma att fylla ett minst lika viktigt botaniskt ändamål som detta”. Detta och mycket mer kunde man läsa i Östgötaposten den 14 september 1900

Dessa i cement murade bassänger de finns inte längre kvar men väl det häftiga Victoriahuset, som vi nu åter besöker med våra skolklasser. Om man skulle önska att spika upp tavlan på Victoriahuse hemma, så är den till salu just nu.

Ann

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: