• Annonser

Salixkungen

Enander, Sven Johan på sin tron (1847 -1928)

Kung i predikstolen

Johan Enander var en svensk präst och naturvetenskapsman som arbetade som kyrkoherde i Lillhärdal Härjedalen. Han blev världsberömd som den främste kännaren av växtsläktet Salix och gick under hedersnamnet Salixkungen.

Präst med passion för botanik

Kyrkoherden var sedan ungdomsåren intresserad av botanik, men det var först på sin post i Lillhärdal som han började sitt arbete med att utforska videsläktet, som omfattar pil, vide och sälg.
Han blev känd världen över för sina kunskaper om släktet och gjorde vidsträckta resor för att samla in olika plantor från släktet. Resultatet blev många olika plantor som kom i odling i Lill­härdal.

Alltid redo

Det sägs att han ofta förrättade högmässan med vadmalsjacka och storstövlar under sin prästrock. Jobbet kom kanske i andra hand och han anmäldes till tinget för att ha uppehållit sig utanför församlingen och därför inte kunnat sköta sina kyrkliga plikter.
Det blev en besvärlig period och tvisten gick ända till högsta domstolen, men Enander fick rätten på sin sida i alla punkter och anmälaren blev istället dömd till ett stort skadestånd.

Skylten från kistan som kom åter från British Columbia 1928

Med livet som insats

Först gjorde han herbariestudier i Europa och därefter många och vid­sträckta insamlingsresor runt norra halvklotet. Dessa resor innebar vid flera tillfällen livsfara och många besvärliga situationer. Enander led skeppsbrott på Grönland, tillbringade flera dagar i en rövarkula i Sibirien och det slutade med att hans kvarlevor kom hem till Lillhärdal, sedan han avlidit på sitt hotellrum i Victoria förgiftad av läckande gas. Enander vilar numera ut efter alla sina äventyr på Lillhärdals kyrkogård där Vetenskapsakademin reste en minnesvård och salix från hans trädgård sattes att pryda graven.

Se salixkungens samling

Enander skänkte pengar till salixodlingar i Bergianska trädgården och Uppsala botan­iska trädgård. Den 28 juni finns det möjlighet att följa med på en visning i salixkungen Enanders samling av sälg, vide och pil i Bergianska trädgården. Då ges möjlighet att lära sig mer om salix samt hur man kan fläta med pil.

Tänk att kunna göra en stor korg i pil eller varför inte ett stort råddjur som skulle kunna skrämma bort dem som åt upp mina svarta tulpaner innan jag ens fick se dem

Ann

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: