• Annonser

Folkfest på Brunsviken

Ridtävling på kappkörningsbanan vid Ålkistan vid 1800-talets början, en etsning av Martin Rudolf  Heland.


Här kommer några ögonblicksbilder från travtävlingarna på Brunnsvikens is som man kunde läsa om den 1 mars 1888 i Tidning för Wenersborgs stad och län. Det var då cirka 20 000 personer som trängdes på Brunnsvikens is för att kunna ta del av Svenska Travklubbens tävlingar.

Stockholms Vinterderbydag

Brunnsvikens besjungna najader sova så tungt en vintersömn under alntjockt istak. De skogklädda stränderna kläda sig i vitt, som är naturens sorgdräkt, och vänta och längta att Bore skall lösa den blå böljan ur sitt kalla, långa famntag. Men i stället trycker Bore sin arm hårdare fast kring den sköna. Nu är det en riktig nordisk vinter med gradtalet nere under tjugo. I dag skiner solen strålande och varm från en bögblå vinterhimmel. Fastän den frusna snön knarrar under fötterna, känns det likasom en doft vår.

Vilken massa människor

Allt vad liv och anda har skall dit ut, i synnerhet i sådant väder. Som en enda lång ringlande svart orm, snor sig en ström av åkande och gående längs Regeringsgatan förbi Eriksberg och Albano ut till tävlingsplatsen. En och annan tar istället vägen över Drottninggatan, Norrtull och Stallmästaregården, för att på sistnämnda ställe få en styrketår.

Som på en marknad

Vilka är dessa människor och hur kan de ha tid mitt på dagen en arbetsdag? Kanske är de arbetslösa men ser man efter är de flesta arbetsklädda. Folk som inget har att göra, och som därför kunna unna sig ett gratisnöje. Men bland de tusenden som nu trängas på de smala gångarna som skottats på Brunnsviken, ser vi folk av alla möjliga slag. Här är väl framåt 20 000 människor i rörelse. Det är som på en marknad. Inte ens positivhalaren utan ben fattas, och överallt längs vägen slå öl- och bakelseförsäljare upp sina stånd.

Kring tävlingsbanan

Nu nalkas vi själva tävlingsbanan, som är belägen i närheten av Järva. Banan är en engelsk mil lång och elliptisk till sin form. I mitten höjer sig prisdomarestraden prydd med de skandinaviska och badensiska fanorna. På var sin sida om estraden finns två läktare, en för musiken och en för pressen. Här inom det helgade området, som vaktas av inte mindre än 68 stockholmspoliser, en del landssortspolis och en mängd banvakter, rör sig den eleganta världen till häst och till fots eller i släde. Här syns eleganta adliga sportherrar i ytterullstrurnpor upp över knäet eller med jättelika halmskor. Väderbitna kuskar, som ska köra för sina herrar, går stolta omkring och känner sig som dagens lejon. Där borta kommer en elegant dam till häst uppvaktad av en gammal kavaljer och utanför banan roar sig fyra jockeyer från kronprinsens stall med en liten extra kapplöpning. Överallt är det liv och rörelse.

Dags för start

Nu börjar tiden börjar närma sig tvåslaget och den första tävlingen för kvalificerade hingstar som är två engelska mil skall gå av stapeln. De tävlande hästarna Henning, som ägs av H. af Peterzens, Thor, med ägare löjtnant Ribbing samt Lintu som ägs av kapten Burman och Sultan, bruksägaren Michaelson samlas nu kring startplatsen. Uppe på prisdomartribunen gör man sig i ordning. och där finns mycket fint folk, landshövding Themptander, greve Gyldenstolpe, kammarherre Säger och många damer.

 

Tävling på Brunnsvikens is

Ett spännande lopp

Nu ringer sekreteraren med klockan och grosshandlare Carl Lamm som också är anordnare av det hela och förtjänt av mycket beröm, ställer sig i posityr. Han svänger den lilla röda flaggan och nu bär det av. Thor som är en självklar favorit och tippad vinnare tar ögonblickligen ledningen. Det är ett ståtligt djur med ett särdeles vackert och distinkt språng. Han körs av ägaren själv, men följs nu hack i häl av Lintu, en finsk häst, som rör sig med ysterhet och knappt kan hållas kvar i trav. Ett kort ögonblick är de bredvid varandra, men så går Lintu förbi och folkmassorna som kläder stränderna runt om banan utstöter orkanlika hurrarop. Banan skall dock passeras två gånger och segern är ännu inte given. Det är omöjligt att förutse utgången. Thor och Lintu tycks jämstarka. Henning har redan gett med sig och Sultan ligger långt efter. Strax skall de två gå förbi mållinjen, så prisdomaren uppe på estraden lägger ögat till siktkäppen. Alla står färdiga att kunna ta tiden på sekunden. Det är Lintu, som med ett par hästlängder passerar mållinjen före Thor. Hurrarop och jubel överröstar nu musiken som spelar.

Dags för varmt vin

Nu finns tid för lite rast så tälten, där det glödgade vinet säljes bestormas, och prisdomarna komplimenterar vinnaren. Många trängs även kring hästarna för att klappa och stryka dem. Musiken spelar en polka och folkmassan hurrar fortfarande emellanåt. Kanske för att lyckas hålla struparna varma i kylan.

Slutstriden

Nu är det bara en tävling kvar med slutstriden mellan segrarna i första, tredje och fjärde löpningarna. Det är således Lintu, Freja och Lissuu som nu ska kämpa, men det blir Thor som ställer upp i stället för Lissuu, som nöjer sig med en seger. Freja slutar som segrare, efter henne kommer Thor och sedan Lintu.

 

Ett kungarike för en släde!

Klockan visar nu på fem, tävlingarna är slut och det blir ett jäktande. Hundratals slädar finns nu utanför banan, men alla är de upptagna. Människomassorna störtar fram i vild fart. Det gäller att hinna först till tåget vid Järva, eller till spårvagnarna vid Haga och till middagen på Stallmästaregården. Nu först kan man se vilken oerhörd massa folk det är som har varit närvarande. Över tjugotusen personer är det som nu plumsar omkring i snömassorna. De uppplogade vägarna fördärvas och allt blir till ett enda snöfält. Det hojtas och skriks -Se upp! Klatsch och pingel av bjällror ljuder. Där välter en släde med damer uti. Skrik, nödrop, skratt och glåpord hörs. I två oerhörda led ringlar sig massorna av åkande och gående fram över Brunnsvikens snöfält fram emot staden! Solen håller på att gå ner över Stockholms Derbydag och kastar sina sista blodröda strålar över ekotemplet vid Haga.

Hoppas många fick uppleva en härlig helg på Brunnsviken, men antar att det inte var i närheten av dessa horder som i början av mars för 123 år sedan besökte isen.

Ann

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: