• Annonser

Den nya Bergius stilen

Nu kan man köpa textilier med namnet Bergius i den nya Linnaeus kollektionen från Designers Guild. Inspirationen verkar komma från den Gustavianska stilen med det klassiskt enkla. Besök hemsidan för lite mer bilder från den nya vårkollektionen.

Namnet Bergius kommer med största sannolikhet från de två bröderna Peter Jonas och Bengt Bergius som står bakom Bergianska trädgårdens tillblivelse. Peter Jonas studerade för Carl von Linné i Uppsala och efter avslutade studier begav han sig till Stockholm och lyckades där dra ihop så mycket pengar på sin läkarpraktik att han kunde köpa en malmgård vid Karlbergsallén. Där i utkanten av Stockholm byggde han upp sin trädgård och utökade den senare med grannfastigheten. Där i trädgården som kallades Bergielund tillbringade de båda bröderna säkert många lyckliga dagar tillsammans.

Efter de båda brödernas död donerades hela egendomen till Kungliga Vetenskapsakademien för fortsatt verksamhet med både undervisning och forskning. Nu i mars är det 220 år sedan som brödernas livsverk bytte ägare. Läs mer om det gamla Bergielund i blogginlägget en gammal tavla berättar. Sedan 1885 finns trädgården istället ute i Frescati vid Brunnsvikens strand och vi på Naturens Hus har förmånen att undervisa i denna härliga trädgård.

Stort tack till bröderna Bergius

Ann

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: