• Annonser

Samernas nationaldag

Oväntat möte

När jag var på geologikurs i Skottland och besökte Cairngorm Mountains så mötte vi renar och fick senare veta att det finns ca 100 stycken i området och dessutom med svenska rötter. Tidigare fanns det inhemska populationer av renar men de dog av olika anledningar ut för ca 8 000 år sedan, men nu finns det åter renar i Skottland.

Svenskt bidrag till Skottland

Det var den svenske samen Mikel Utsi och hans svenskättade hustru Ethel Lindgren-Utsi som återintroducerade renen till Skottland och bedrev renuppfödning tillsammans i Cairngorm. Ethel och maken behandlade de första djuren som sköra ägg och var i ständig kontakt med den lokala veterinären för konsultation. Efter makens död 1979 fortsatte hustrun ensam med arbetet och som mest bestod deras hjord av ca 150 djur.

Sarek flyttar till Cairngorms

De första åtta renarna som togs dit 1952, lastades på tåg från Lappland och reste till Narvik där de fortsatte med lastbil och därefter med båt till Glasgow. Efter en bitvis hård resa till sjöss fortsatte de åter med lastbil till en karantän där de fick stanna under fyra veckor och ännu en gång reste de med lastbil innan de slutligen släpptes ut. Ledarrenen som var född i Sarek fick även bära samma namn och än idag bär tydligen alla de skottska renarna namn. Redan tidigare hade ett flertal försök med att introducera renar genomförts av olika personer men dock utan att lyckas.

Lavar viktiga för renarnas överlevnad

Under vintern består renarnas diet huvudskaligen av lavar. Främst äter de av marklevande lavar som islandslav och olika renlavar, men även av de trädlevande arter som de lyckas nå. I renens mage produceras ett enzym som hjälper dem att effektivt bryta ned lavarna och ta upp näringen. Eftersom renarna är starkt anpassade till denna diet, så behöver de kosttillskott i form av lavar även om de lever i fångenskap. Det var säkert enklare att lyckas med arbetet att lyckas få renarna att etablera sig när man hade rätt kompetens som Mikel Utsi hade.

Ett liv rikt på upplevelser

Ethel som var född i USA dog 83 år gammal 1988 i Cairngorm Mountains med den etablerade renhjorden inom synhåll. Hon var disputerad etnolog med ett spännande förflutet och deltog bland annat i en av Sven Hedins expeditioner till bortre Asien. Hennes modersmål var engelska men hon talade även svenska, franska, tyska samt lite holländska, mongolspråk och tungusiska och lärde sig dessutom ryska.

Idag har jag firat dagen med rökt gravad ren

Ann

Annonser

3 svar

 1. Vad hände med renarna sedan? Hade de en son som bodde i London?
  Har hört att de donerade renarna till kungahuset.
  mvh Elisabet

 2. Var finns Utsis renar idag? Kungahuset? Ättlingar?
  Min familj hade kontakt med dom.
  mvh Elisabet

 3. […] Tänk att jag mötte renar i Skottland. Läs mer om renarna som redan 1952 flyttade från Sarek till Skottland. De reste med tåg, lastbil och båt för ett nytt liv i Cairngorm Mountains Se tidigare blogginlägg här. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: