• Annonser

En gammal tavla berättar

Målning från Karlbergsvägen 1886 av Herman Södersten Foto: Göran Sehlstedt, Stockholms stadsmuseum 2010

Bergielund

Det är nu 125 år sedan tavlan ovan målades av en blivande konstnär en härlig vårvinterdag i det gamla Bergielund invid nuvarande Vasaparken.

En ögonblicksbild som frusit tiden

Den då unge Herman Södersten, stod då på den lantliga Karlbergsvägen och blickade ut över delar av den trädgård som då kallades Bergielund, och som anlades på platsen redan i mitten av 1700-talet av Bröderna Bergius. Där odlades främst nyttoväxter som grönsaker frukt och bär men även tobak och medicinalväxter. Efter de båda brödernas död donerades hela egendomen till Kungliga Vetenskapsakademien för fortsatt verksamhet med undervisning och forskning. Det är nu 220 år sedan som brödernas livsverk våren 1791 byte ägare. För mer information om Bergianska trädgårdens historia se Bergianska trädgårdens hemsida.

Plats för nya bostäder

I detta område skulle det gamla rivas för att lämna plats åt nya bostäder och vägar. På tavlan ser vi hur en liten pojke kommer vandrande västerut på Karlbergsvägen. Vid denna tid låg området i stadens utkant, men Stockholm expanderade kraftigt och under åren mellan 1880 – 1890 växte befolkningen från ca 150 000 invånare till 250 000 samt därmed även behovet av fler

Detalj från tavlan som finns på Stockholms stadsmuseum sedan köpet 1933 Foto: Göran Sehlstedt, Stockholms stadsmuseum 2010

Fortfarande liv i området

Om man noga studerar tavlan kan man se att det då fortfarande finns både folk och fä i området. Vattentunnan är fylld till brädden och dörrarna till uthusen står på vid gavel för att släppa in vårsol och värme. Det ryker ur det röda husets skorsten.

Bergielund flyttar

Redan året innan tavlans tillkomst hade bröderna Bergius trädgård börjat evakueras. Växterna flyttade i olika etapper under 1885 ut till den nya platsen för den botaniska trädgården i Frescati. Under det påföljande året den 1 april 1886 flyttade man även ut ur mangårdsbyggnaden med bohag och vetenskapliga samlingar. Professor Wittrock som höll i den stora trädgårdsflytten flyttade då in i den nybyggda professorsvillan. Den gamla mangårdsbyggnaden i Bergielund kan skymtas på tavlan bakom de stora träden till höger om den lilla pojken. Läs gärna artikeln om tavlan av Annette Åström Motiv från Karlbergsvägen mot öster av Herbert Södersten” och studera även tavlan med zoomfunktion på Stockholmkällan.

Man kan riktigt känna den härliga känslan av en vårvinterdag när solen åter värmer men även hur lantligt det var i dessa numera hektiska stadskvarter där en gång Bergianska trädgården låg.

Ann

2 svar

  1. Vilken härlig bild! Jag kan känna doften från det solvarma gräset och brasan i det röda huset och höra stararnas tjirpande på taknockarna. Karlbergsvägen!

  2. […] år sedan som brödernas livsverk bytte ägare. Läs mer om det gamla Bergielund i blogginlägget en gammal tavla berättar. Sedan 1885 finns trädgården istället ute i Frescati vid Brunnsvikens strand och vi på […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: