• Annonser

Kemins år 2011

”Flicka med pärlörhänge” av Johannes Vermeer (1660-1670)

Kemins år

Förenta Nationerna har utsett 2011 till International Year of Chemistry. Syftet med detta temaår är att öka vår förståelse för den kemiska kunskapens betydelse. Den internationella invigningen ägde rum i Paris i slutet av denna vecka under torsdag och fredag den 27- 28 januari och den svenska invigningen var bland annat i Stockholms Stadshus, under torsdagen. Under året kommer många olika aktiviteter som relaterar till 12 olika utvalda teman att anordnas, med ett nytt för varje månad.

Januari

Temat för januari är Konst och Kultur och i månadens artikel kan man läsa om hur man med hjälp av kemiska kunskaper både kan avslöja eller utföra konstförfalskningar. Konstnären Vermeer som bland annat har målat ”Flicka med pärlörhänge” är känd för att han var en flitig användare av den under hans tid dyra himmelsblå färgen ultramarin. Färgen framställdes på hans tid av mineralet lazurit (även kallat lapis lazuli) som då bröts i gruvor i Afghanistan. Färgen var dyr men år 1822 lyckades en kemist framställa färgen syntetiskt och fler hade därmed råd att använda den. Läs mer om detta i månadens artikel.

Övriga teman under temaåret är: Mode, Klimat och Energi, Industri, Kärlekens Kemi, Vatten och Luft, Hållbar Utveckling, Idrott, Kommunikation, Hälsa, Mat, Alfred Nobel. Huvudman för firandet av KEMINS ÅR 2011 i Sverige är Svenska Nationalkommittén för kemi.

Vi på Naturens Hus kommer även att uppmärksamma detta temaår med olika aktiviteter.

Ann

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: