• Annonser

Tulpanens dag

En prins eller en prinsessa i vasen?

På tulpanens dag delar floristelever ut ca 25 000  tulpaner i Stockholm, Göteborg, Malmö och Jönköping. Om man nu inte fick några tulpaner så kan man köpa sig en härligt knastrande bukett. Det gäller bara att välja bland alla vackra tulpaner med varierande färg och form. Totalt 223 olika sorter finns i handeln under detta är och 22% av dem är röda. Om man nu inte är nöjd med dessa, så kommer det nya sorter till nästa säsong, då bland annat den röda Triumph-tulpanen ’Prince Daniel’ med cremefärgade kanter finns att köpa om än dock i begränsad utsträckning. Den nya tulpanen som kommer Holland har tagits fram genom en korsning mellan sorterna ’Liverpool’ och ’Strong Gold’. Sedan flera år tillbaka finns tulpanen ’Princess Victoria’ i handeln, så en prinsessa kan man trots allt sätta i vasen i väntan på att prinsen skall dyka upp.

Döpt i Champagne

Alla nya tulpansorter får sitt namn genom en dopceremoni då man stänker champagne över blommorna eller lökarna. Dessutom utfärdas ett certifikat med namnet på den nya tulpanen, samt namnet på odlaren/förädlaren och the Royal Bulb Growing Organisation, som är den officiella registreringsorganisationen.

Köp en tulpan annars får du en snyting

Tulpaner behöver man inte hotas till att köpa tycker jag men minns sången ”Köp en tulpan” som jag hörde som barn. Den framfördes då av Lars Ekborg i en revy där han och en annan lodis påfluget försökte sälja inte helt perfekta blommor till dem som kom förbi. Jag köper gärna tulpaner och sedan den 8:e januari finns det även självplock av hemodlade tulpaner på Slottsträdgården Ulriksdal. Där kan man plocka sina favoritsorter och komponera en personlig bukett. Låter lockande tycker jag.

Nä nu skall våra juldekorationer i Naturens Hus bytas ut mot tulpaner

Ann

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: