• Annonser

En lustgård i Stockholm

 

En lustgård där både djur och besökare skulle kunna finna trevnad

Lustgård eller djurplågerianstalt?

Man vill icke anlägga en djurplågerianstalt, där människorna med vemod gå omkring och se på huru de fångna djuren lida och tvina bort, utan en anläggning af naturen själv och praktiska anordningar så danad att både människor och djur där finna trevnad. Detta och mycket mer kunde man läsa i – Tidning för Wenersborgs stad och län 1891-08-21.

En djurgård på Djurgården

Sedan 1891 har Stockholm Friluftsmuseet Skansen, med sina kulturmiljöer, växter och djur, men långt dessförinnan hade man planer på att förse storstaden med en djurgård eller zoologisk trädgård såsom de andra storstäderna ute i Europa. I pressen skrev man att en sådan trädgård skulle kunna vara ett viktigt medel i allmänbildningens tjänst men även ett slags åskådningsmaterial till utredande av kunskap om djuren. Man tänkte även att detta skulle locka turister att stanna ytterligare en dag i huvudstaden och därmed tillföra ytterligare inkomster.

Zoologisk trädgård vid Bergielund

En tidig plan var dock att den zoologiska trädgården skulle placeras intill Bergielund (Bergianska trädgården) vid Karlbergsallén i Stockholm.

Man kunde den 8 augusti 1865 läsa följande i Blekingeposten: Stockholm synes komma att erhålla en zoologisk trädgård, vilken troligen blir förlagd till trakten af Carlbergsallén och förenad med Bergianska trädgården, vilken blivit testamenterad för botaniskt ändamål, till skola för trädgårdselever. Den till zoologisk trädgård föreslagna rymden lärer vara så av naturen lämpad därtill, att anläggningskostnaden icke behöver bliva betydlig. Anläggaren af Hamburgs zoologiska trädgård kommer att anlitas för denna trädgård och konservatorn Mewes har utrest för samma ändamål.

Den idén kom dock aldrig att realiseras och inte heller den nedan nämnda, som även den skulle kunnat hamna intill just Bergianska trädgården fast då ute i Frescati där numera trädgården ligger. Tjugo år efter att artikeln ovan skrevs så flyttade nämligen Bergianska trädgården ut till Frescati för att lämna plats åt den expanderande staden.

Zoologisk trädgård i Frescati intill Bergianska trädgården

En senare plan var att lägga trädgården ute i Frescati och mer om det fanns att läsa i pressen.

Den 17 februari 1892 kunde man läsa följande i Tidning för Wenersborgs stad och län: En zoologisk aklimatiserningsträdgård i Frescati En passande plats är den delen av Frescati som begränsas av Kräftriket, Brunnsviken, en bergås mot Lilla Frescati och Rimbobanan. Denna plats är liksom danad av naturen att upptaga en sådan trädgård. Belägen som den är mitt emot Haga lustslott vid den vackra Brunnsvikens strand med dess härliga omgivningar erbjuder Frescati från sina tjusande ekbackar och lummiga höjder naturscenerier som söka sin like bland Stockholms sköna omgivningar. Inbjudning till aktieinteckning har utfärdats.

Friesens park på södra djurgården

Zoologisk trädgård på södra Djurgården

I ett senare skede var tre olika platser aktuella för den planerade djurparken (Friesens park, Hagaparken och Frescati), men Friesens park på Djurgården var troligen inte möjlig trots allt. Eftersom när man då hörde sig för om Kungen kunde tänka sig att upplåta just den platsen för ändamålet, besvarades frågan tydligen med ett bestämt nej.

Hagaparken

Hagaparken ansågs då vara en bra plats, med bekväma kommunikationer. Den då aktuella delen var det området som låg närmast stallmästaregården och som bildade en i Brunnsviken utspringande hög och skogbevuxen udde.

Frescati

Den tredje påtänkta platsen var Frescati vid Brunnsvikens andra strand, även den vacker och i övrigt lämplig, men kanske litet för långt bort belägen skrev man då.

Nu blev det ingen av dessa tre utan istället Skansen på södra Djurgården, men tänk om man istället hade valt att lägga den zoologiska trädgården ute i Frescati, då skulle man kunna studera både växter och djur i vårt område. Det hade varit trevligt och bra för både skolor och andra nyfikna. Tänk tre stora turistattraktioner i samma närområde allt från Naturhistoriska till den zoologiska såväl som den botaniska trädgården.

Ann


Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: