• Annonser

Designklassiker nu av returmaterial

Skulle du vilja sitta på ett berg av förpackningar? Då finns det i så fall möjligheter att få den önskan uppfylld, för nu blir gamla dryckesförpackningar till nya snygga stolar. För att tillverka en stol behövs det minst 111 stycken PET-flaskor.

Från botten till toppen

Denna amerikanska klassiker, som för drygt femtio år sedan började masstillverkas för marinen och ett hårt liv till sjöss, har nu bytt miljö. Från manskapsmässen på ubåtar och jagare har den nu dykt upp på trendiga barer och eleganta hotell i New York, Paris och London. Nu har den dessutom hamnat i rampljuset med en ny idé för returdesign och ett samarbete mellan olika företag för en hållbar design.

Såväl på som vid vita duken.

Den ursprungliga aluminiumstolen Navy Chair 1006, som utformades för den amerikanska flottans hårda krav 1944, har blivit en populär inredningsklassiker som numera finns i många barer, restauranger och hem världen över. Stolen ”1006” som uttalas ten-o-six har tillverkats i samma lokaler, med samma maskiner och metoder sedan starten 1944.  Stolen de önskade sig hade en lång kravlista eftersom den amerikanska flottan krävde tåliga stolar, som skulle klara ett mycket hårt tryck kanske till och med ett torpedanfall. Den skulle även vara rostfri, icke magnetisk eller eldbefängd men dessutom lätt och stark. Aluminium blev därför ett naturligt val och stolen som levererades har vida överträffat marinens krav och beräknas hålla åtminstone 150 år.

Nu i ny tapning - 111 Navy Chair

Klassiker i ny skepnad med hållbar returdesign

Nu finns det en variant av den klassiska aluminiumstolen, som heter 111 Navy Chair i exakt samma form, men av
återvunnen plast eller metall. Målet var att skapa en unik och miljömässigt hållbar produkt av hög kvalitet, med lång hållbarhet och som dessutom väcker ett starkt habegär. Den nya stolen som visades för första gången i år på den Italienska möbelmässan ”2010 Salone Internazionale del Mobile” i Milano, visar de inblandade företagens engagemang och strävan att bli alltmer hållbara företag. Den nya plaststolen finns numera i sex olika färger.

Mot nya mål med hantverkstradition

Det amerikanska möbelföretaget Emeco grundades 1944, för att tillsammans med aluminiumföretaget Alcoa göra dessa stolar till den amerikanska flottan. Emeco köptes 1998 av Gregg Buchbinder och de inledde ett samarbete med den välkända franska designern Philippe Starck, för att utveckla nya produkter. Företaget har sedan dess även samarbetat med flera berömda arkitekter. Genom att förena hantverk och historiska tillverkningsmöjligheter med modern klassisk design har företaget nu lyckats utveckla flera prisbelönta produkter.

Många flaskor blir det

Den plast som används vid tillverkningen av stolarna kommer från världens största återvinningsanläggning för plastflaskor som startade sin verksamhet så sent som 2009 i Spartanburg, South Carolina i USA. Det beräknas att mer än tre miljoner PET-plastflaskor från anläggningen årligen kommer att återvinnas för produktionen av dessa nya stolar. Varje stol innehåller 65 procent återvunnen PET-plast, de övriga 35 procenten är färgpigment samt glasfiber för en bra styrka och lång hållbarhet.

Ett samarbete mellan flera företag för en grönare jord

De inblandade företagen tycker att det är väldigt roligt att de genom detta samarbete kan visa på en konkret lösning, som kombinerar hållbar utveckling, innovation och originalitet inom design. Efter fyra års utvecklingssamarbete, lyckades de även i samarbete med Coca Cola ta fram denna nya variant av den klassiska aluminiumstolen, med exakt samma form, men istället av returmaterial. Målet var att skapa en unik och miljömässigt hållbar produkt av hög kvalitet, med lång hållbarhet och som dessutom väcker en stark önskan att vilja äga. De säger att genom detta samarbete och med vår hjälp kan jorden bli en grönare plats att leva på.

Boka in ett besök med klassen

Det finns möjlighet att boka in ett besök med din klass på vårt skolprogram Från råvara till vara, där vi tar där upp vikten av att vi återanvänder och återvinner för en hållbar utveckling. Anmäl er till 2011 års vårtermin då vi åter erbjuder denna aktivitet.

När jag bodde i USA då slängdes alla dryckesförpackningar i soporna, så äntligen tar de hand om dessa och omvandlar dem till något värdefullt. Stolen är en kär gammal favorit som nu blivit än mer intressant tycker jag. Se även ett tidigare blogginlägg om en annan idol som även den nu tillverkas av returmaterial.

Ann

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: