• Annonser

Farsor på stan eller i spat?

Havande herrar håller ihop

Kantnålfiskar och sjöhästar 
en fiskfamilj med ovanliga pappor

Sitt märkliga utseende till trots är sjöhästar och kantnålar fiskar och några av dessa arter lever även i våra svenska vatten. De kännetecknas av en långsmal kropp med en lång, tubformad nos som fungerar som en pipett som kan suga upp maten. Hos alla dessa arter tar hanen hand om äggen. Oftast har han en yngelpåse på buken, i vilken honan lägger äggen. Hos vissa arter är påsen reducerad, och äggen fästs istället direkt på hanens buk. Sjöhästarna avviker med sin mera hästliknande kroppsform eftersom de har 90 graders vinkel mellan kropp och huvud.

Ombytta roller

Dessa annorlunda fiskar har totalt omvända könsroller då det är hannarna som är gravida och föder ungarna. Hanarna bestämmer även vilka honor de parar sig med, samt vilka ägg som ska få utvecklas till nya individer. I yngelpåsen finns en ”faderkaka” som förser äggen med näring och syre. Om hannen har parat sig med en hona han gillar så satsar han mer på de äggen Ägg från honor som han inte gillar kan däremot aborteras och även fungera som en extra näringskälla. Hos större kantnål, tångsnälla och mindre havsnål är ungarna nästan som små kopior av de vuxna djuren och lever som sina föräldrar omedelbart efter kläckningen.

Vacker bitch

Vackra men aggressiva och frånvarande mammor

Hos dessa fiskar är det istället honorna som har vackra färger och andra attraktiva attribut, men de har även ett mer aggressivt beteende. Allt detta för att lyckas med att lägga sina ägg i hannens yngelpåse. Honorna som nästan alltid tar initiativet till parningen får kämpa hårt för att få tag på en hanne att para sig med, då de oftast är på smällen och mera passiva. Själva parningsakten inleds med att de båda slingrar sig kring varandra och honan avger sin rom som sjunker ner i en blodkärlsrik vävnad som påminner om människans moderkaka. Via denna får avkomman såväl syre som näring. Några veckor efter parningen kläcks rommen, tiden kan variera något beroende på art och temperatur. Hos större kantnål, tångsnälla och mindre havsnål ser ungarna nästan ut som små kopior av sina föräldrar och lever som dessa omedelbart efter kläckningen. Här finns mer att läsa om fars dag från förra året.

Undrar hur det skulle vara med dessa ombytta roller? Skulle kanske männen ha lägre löner, för tänk va arga vi kvinnor kunde bli om de nu fick för sig att ta upp den frågan ; )

Ann

Annonser

2 svar

  1. Jag är säker på att de här djuren följer könsnormerna för sin art till punkt och pricka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: