• Annonser

Årets glögg X

Gyllene droppar från en exklusiv krydda

För åttonde gången kommer nu Blossa med sin årgångsglögg och varje gång i en ny tappning med ny design och smak. Detta år smaksatt med saffran och i ett gyllene yttre.

Ett festligt yttre

En riktigt festlig flaska har tagits fram för att fira 10-talets första årgångsglögg. Flaskan i guld med den romerska siffran X på står för 10, men ger även associationer till engelskans X-mas.

Ett gyllene innehåll

Saffran som med sin gyllene färg, ger både en vacker färg och spännande smak. En del av saffranet har extraherats i cognac och dessutom har lite pomerans lagts till för att få en mer balanserad saffranskaraktär. Glöggen har enligt Åsa Orsvärn som är chief blender på Blossa, en mild karaktär men med en intensiv eftersmak av saffran. Drycken passar enligt henne utmärkt både med lite sötare tilltugg men bryter även fint mot salta tilltugg och kan drickas såväl varm som kall.

Exklusivt och dyrt

Saffran är en krydda som har sin naturliga plats hos oss kring jul, men då främst i saffransbrödet. I andra länder använder man saffran i matlagning som i paella och fisksoppa. Årets julsnaps Fårö från 1999 var även den kryddad med saffran efter en gammal gotländsk tradition. Dessutom innehöll den pomerans som årets blossaglögg. Snapsen sades passa utmärkt till både rökt lax, skinka och köttbullar men även till Ris à la Malta och saffranspannkaka. Gotland var under Hansa-tiden ett stort handelscentrum och hade därför tidigt tillgång till saffran vilket fortfarande sätter sina spår i den gotländska mattraditionen. Läs mer om saffran här från förra årets inlägg.

Undrar om en pepparkaka med grönmögelost kan passa till

Ann

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: