• Annonser

Bin som dör som flugor

Två Idoler med sting?

De pollinerande insekterna gör ett viktigt arbete som vi på flera sätt kan dra nytta av. Honung och god fruktsättning är viktiga så kallade ekosystemtjänster, som kan gå förlorade om bin fortsätter att drabbas av den mystiska bidöden. Denna död har därför oroat många, men nu verkar det dock som om man har kommit mysteriet på spåret.

Den stora bidöden

Bisamhällen runt om i världen har kollapsat och många länder har drabbats hårt vilket även inneburit stora svårigheter för många frukt- och bärodlare som är beroende av binas pollineringsarbete.

Nya forskningsresultat

Rapporterna om massdöd av bin har förbryllat biodlare och forskare, men en ny amerikansk studie visar nu att den orsakas av ett virus i kombination med ett svampangrepp. Studierna har även visat att virus- eller svampangreppen var för sig inte är lika dödliga för bina, men att kombinationen av båda dessa kan leda till en total dödlighet av drabbade samhällen. Det återstår dock att utreda vilket av angreppen som är farligast eller vilket av dem som angriper biet först.

Frukten av binas arbete

Under måndagen hade vi ytterligare en lärarfortbildning med frukt som tema och tydliggjorde att allt börjar med blomman och polllinationen, därefter får vi en befruktning och frukter med frön.

Bidräkten på bilden ovan brukar användas vid skötseln av de bin som jobbar i Bergianska trädgårdens mångfald av blommor. Vi får verkligen hoppas att de får vara friska och arbeta med sitt viktiga arbete de små idolerna.

Ann – före detta biodlare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: