• Annonser

Bär, balja eller kapsel?

Både bär fruktförband och hesperidium smakar bra

Idag har vi haft en lärarfortbildning som kallas Frö till frö och som är en NTA-utbildning för de lärare i Stockholms stad som jobbar med naturvetenskap teknik i skolan och som valt temat Frö till frö. Under temat så får eleverna själva odla och följa hur deras frön blir till plantor som sedan går i blom. Därefter får de även se till att pollineringen lyckas och se frukterna utvecklas och slutligen skörda de nya fröna. Ett tema som ger många olika kunskaper och möjligheter att bredda.

Under kursdagen dukade vi upp och visade upp den härliga mångfalden av frukter och lät även deltagarna fundera kring vilka olika typer av frukter som de fått att undersöka med kniv och lupp.

En som kan flytta på frön med både tarmar och fötter

Vind, vatten eller vadare

Vi talade även om hur frukter och frön på olika sätt sprids till andra platser. Vinden kan flytta både lind, lönn och maskros. Genom att flyta flyttar al, iris och kokos. Både bok och ek blir planterade av fåglar eller ekorrar som lägger upp stora matförråd inför den långa och matfattiga vintern. Rönn, blåbär och berberis, går som hastigast igenom en fågelmage och hamnar sedan på en ny plats tillsammans med lite gödning. Småborre och kardborre tjuvåker i någon djurpäls mot nya mål. Fuktiga dagar klibbar grobladets frön fast under tassar eller skor. Skakar lite i vinden och skvätter iväg ett stycke gör vallmo och blåklocka. Sprätter iväg lite längre bort gör både balsamin och flitiga Lisa. Sprutgurkan däremot sprutar med stor kraft iväg sina frön. Jordnöten planterar sig själv i jorden efter blomningen. Ja man blir verkligen hänförd över naturens alla metoder. Vi tar även emot elever med samma tema – Hur långt kan ett frö flyga.

Vi plockade bort det mesta av åskådningsmaterialet men sparade lite framme till dagens konferensgäster så även de får chansen att lära mer om frukter och frön när de har kafferast. På måndag kommer ännu en utbildning med Frö till frö att genomföras och vi bygger åter upp ett bord med olika typer av frukter samt ett med spridningsmetoderna.

Ann

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: