Det är skillnad på kanel & kanel

Till vänster kassiakanel - observera den tjocka barken och att det endast är ett lager. Till höger äkta kanel med många lager av tunn kanelbark.

Kanel

Det finns ett femtiotal närbesläktade arter av släktet Cinnamomum med aromatisk bark som säljs under namnet kanel. Alla hör de till familjen lagerväxter (Lauraceae). De två vanligaste som vi brukar konsumera är kassiakanel och äkta kanel.

Kassiakanel Cinnamomum aromaticum Nees

Även kallad hushållskanel eller kinesisk kanel. Utbredning: SÖ Kina

Detta är den kanel som vi vanligast möter i Sverige. Den är både billigare och har en tydligare, pepprigare, smak än den äkta kanelen som har en rundare mildare smak.

Äkta vara

Äkta kanel Cinnamomum verum J.Presl

Även kallad Ceylonkanel. Utbredning: Sri Lanka, SÖ Asien

Vad det gäller äkta kanel skiljer den sig från kassiakanel genom barkens tunnhet, barken hos den äkta är endast 0,3 mm tjock medan kassiakanelens bark är 1-3 mm tjock. Yttersidan av den äkta kanelbarken är ljusbrun till rödbrun med glänsande vita strimmor och insidan något mörkare. Den äkta kanelen ska inte heller ha en bitter smak.

De flesta av oss är dock uppvuxna med kassiakanel och tycker att det är så som en riktig kanelbulle skall smaka. Förra året firade kanelbullens dag 10 år.

Tack för bullen som jag fick idag på kanelbullens dag

Ann

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: