• Annonser

Most Wanted?

 

Bäst före 1 oktober 2010

Inte längre att räkna med i plånboken

Sveriges riksdag har beslutat att 50-öringen ska sluta gälla som betalningsmedel efter dagens datum den 30 september 2010. Femtioöringen försvinner som mynt men kommer att finnas kvar som räkneenhet. En vara kan därför fortfarande kosta 5,50 kr. När man betalar kontant kommer priset att avrundas enligt en ny avrundningslag. Mellan 1-49 öre skall avrundas nedåt och mellan 50-99 öre avrundas uppåt. Betalningar med kort påverkas däremot inte av att 50-öringen blir ogiltig.

Många kronor blir det

I vårt land finns det nu 50-öringar till ett värde av 197 miljoner kronor i omlopp. När den silverfärgade 50-öringen blev ogiltig för fyra år sedan så försvann ett värde av 125 miljoner kronor eftersom mynten aldrig lämnades in.

Håll koll efter någon av alla de olika bössor som finns där ute

 

Mynt som kan skapa mervärde

Fram till den 31 mars 2011 kan man lösa in sina kopparfärgade 50-öringar på banken eller lämna dem i olika insamlingsbössor för välgörande ändamål. Så leta igenom fickor och byrålådor så inte alla dessa miljoner försvinner till ingen nytta.

Värd sin vikt?

Senare så kan man lämna mynten i insamlingen för metallskrot. Alla insamlade 50-öringarna skickas till Riksbankens myntleverantör Mint of Finland som tillverkar alla våra svenska mynt. Mynten smälts ned så att metallen kan återvinnas. En prisökning världsmarknadspriset på koppar skulle även kunna ge 50 öringen ett högre värde. I vårt skolprogram från råvara till vara brukar vi ta upp frågan om vad våra produkter är tillverkade av och hur de skall komma in i kretsloppet efter färdig användning.

Jag minns när man kunde gå till kiosken och köpa en glass för 50 öre. Puckstång fanns dessutom i många olika smaker. Långt tidigare år 1555 då en mjölkko var lika liten som en årsgammal kalv är nu, då kunde en mjölkpigas årsinkomst uppgå till ungefär 50 öre. Fyrahundra år senare år 1955 kunde man köpa 1 liter mjölk för 50 öre.

Ann

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: