• Annonser

Genetisk mångfald som ger mersmak

Äpplen av Manet

På Nordiska museet i Stockholm är det Äppeldagar denna helg 25–26 september 2010 med en hyllning till våra svenska äpplen. 
Under dessa dagar visas cirka 250 olika sorters äpplen och ett fyrtiotal päron upp. Tack vare klonarkivens arbete finns denna fantastiska fruktskatt bevarad med många olika sorter. Frukten som kan beskådas i helgen är bland annat hämtad från Julitas klonarkiv i Sörmland.


Så kallade klonarkiv behövs när en växtsort inte kan bevaras med hjälp av frön. Den förökas då istället med t.ex. ympning, sticklingar eller utlöpare och bevaras sedan i vegetativ form i ett eller flera klonarkiv. När äpplen förökar sig naturligt får vi en korspollination och en avkomma som består av en blandning av egenskaper från de olika föräldraplantorna. En äppelsort med specifik genuppsättning kan därför inte bevaras på detta sätt. När man sår äppelkärnorna uppkommer istället många nya äppelsorter, varav de flesta inte ens är goda och värda att bevara som fruktträd. Tyvärr tar det ca 15 år att upptäcka då trädet bär frukt för första gången. 

En helg som förhoppningsvis blir fylld av många härliga dofter och smaker av både svamp och frukt

Ann

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: