• Annonser

Kulturarvsdagen

 

Kulturhusens dag byter nu namn och heter från och med 2010 Kulturarvsdagen och firas den andra söndagen i september i hela landet. I år infaller dagen söndagen den 12 september och årets tema är ”Kulturens vägar”. Riksantikvarieämbetet är huvudarrangör av dagen. Se alla evenemang som presenteras landskapsvis här.

Kulturens vägar

I Sverige finns tusentals kända och okända vägar på vilka människor färdats sedan urminnes tider. Det kan vara landsvägar, farleder, skolvägar, järnvägar, kyrkostigar, cykelvägar men även natur- och kultur stigar. Vad kan de berätta för oss? Vilka har färdats där och mot vilka mål? 

European Heritage Days

Runt om i Europa arrangeras European Heritage Days under hela september månad med olika kulturarvsdagar som lockar 20 miljoner besökare. Syftet med dagarna är att skapa förståelse och intresse för våra kulturarv och kulturmiljöer. När Kulturhusens dag infördes i Sverige låg fokus på byggnader men syftet med dagen är numera att visa både byggnader, miljöer och andra kulturhistoriska lämningar samt att tydliggöra traditioner och berättelser. 

 

 

Roslagsvägen och Roslagsbanan mot norr vid station Universitetet fd. Experimentalfältet

Vägen mot Roslagen och Åland

Roslagsvägen som passerar i närheten av Naturens Hus är numera en stor och starkt trafikerad väg men hur har det sett ut tidigare kan man fundera över. Vilka har färdats utmed vägen mot sina olika mål och vad har de sett och upplevt? Även Brunnsviken har fungerat som transportled både sommar och vinter men även Roslagsbanan. Stationen Experimentalfältet öppnades den 21 december 1885 och samma station kallades senare för Universitetet. Den nuvarande stationen Universitet ligger dock inte kvar på samma plats utan har flyttat närmare Universitetets T-station och därmed även närmare oss.

Ann

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: