• Annonser

Halmfestival och VM i halmbalsrullning

Skörden av Camille Pissarro enligt modell äldre utan skördetröska

Skördetid

Våra olika sädesslag råg, vete, korn och havre har nu skördats. Under skördemånaden augusti när säden är mogen skall den bärgas och tröskas. Tröskning innebär att man skiljer säden från strå och agnar. Tröskningen utfördes förr på logen där nekar breddes ut på golvet och kornen slogs ut ur axen med hjälp av en slaga. Strådelen som efter bearbetning blir kvar kallas halm. Numera görs hela detta arbete med hjälp av skördetröskorna. Under några hektiska veckor har tröskorna kört för fullt både dag och natt, men nu ser det ut att vara slutskördat. Halmen som skiljs åt från säden får ligga kvar på åkern och torka innan den tas hem.

Vill man skörda halm till att slöjda med så är råghalm den vanligaste råvaran och den skördas helst grön innan den har mognat.

 

Hö eller halm?

Hö och halm blandas oftast ihop trots att det är två helt olika slags material. Halm är de torra, näringsfattiga och döda stjälkarna från våra vanligaste sädesslag som vete, havre, råg eller korn. Säden skördas när den är gul och mogen. Stjälkar buntas ihop och pressas till balar som sammanbinds med snören. Hö är däremot näringsrikt gräs som skördas när det fortfarande är grönt. Efter torkning används hö till djurfoder medan halm oftast används som golvströ hos djuren.

Balar av strå - när jag var barn så var de både mindre och fyrkantiga

VM i halmbalsrullning

Under den kommande helgen den 4-5 september blir det VM i halmbalsrullning för andra året i följd på Österlen. Vid urpremiären förra året 2009 var det ett 40-tal män och kvinnor från Sverige, Storbritannien och Nya Zeeland som kämpade för att på bästa tid rulla sina halmbalar utmed en 50 meter lång bana i svagt uppförslut. Damernas balar vägde 120 kilo och var 150 cm i diameter, herrarnas balar vägde 200 kilo och hade en diameter på 180 cm. I årets tävling deltar både män och kvinnor från drygt tio nationer. 

Under helgen startar också tävlingen om Österlens bästa halmskapelse, där både privatpersoner och företag kan delta. I samband med tävlingarna blir det även en så kallad Country Fair med tema halm och i Bollerups borg ställer dessutom ett tiotal konstnärer ut halmkonstverk. 

Kanske en halmhatt skulle passa under helgen

Ann

Annonser

2 svar

  1. Och när jag var liten fanns varken halm- eller höbalar. Allt var i ”lösvikt” och blåstes upp på skullen med en jättelik fläkt med tjocka rör, som det var roligt men livsfarligt att krypa i…

  2. Ja det var många roliga saker man kunde göra de där rören minns jag att de blåste upp hö med och de kunde man krypa i. Farligt men roligt var det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: