• Annonser

Kan man äta den?

 

Längtan till naturen?

Jag har tidigare arbetat på Studiefrämjandet som studiecirkelledare i svampkunskap och den vanligaste frågan som man fick var – kan man äta den?

 Tyvärr var svaret oftast nej det kan man inte! En viktig insikt är att alla svampar inte är ätliga även om de ser goda ut! En del är till och med dödligt giftiga trots att de både ser goda ut och smakar gott. Andra svampar kan vara värdelösa eftersom de är sega, eller för små för att vara intressanta som matsvampar. På senare tid har man dessutom omvärderat svampar som tidigare var ätliga, då man nu har nya analysmetoder och kunskaper om svamparna och deras släktskap. Så en varning kan vara på sin plats om du har en gammal svampbok hemma eller på skolan. Antalet säkra matsvampar har nämligen minskat.  

Om det är både fuktigt och varmt så är det en god idé att ge sig ut i svampskogen på jakt efter sina favoriter. En bra regel är dock att undvika att plocka bruna svampar med bruna skivor, samt att aldrig äta en svamp som du inte säkert kan säga vilken det är.

Ann

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: