• Annonser

Floras fest

 

Kräftfiske och fest - Carl Larsson

 

“… Så höljde min nymf på Floras fest

ett enkelt och skiftat flor,

då hon utav Mollberg bjuden till fest,

ut till Första Torpet for,

det torpet lilla, straxt utom tulln,

där kräftan ljustras röd i kastrulln

och dit Brunnsvikens bölja klar

i vattrade vågor sig drar.”

Ur Fredmans Epistel nr 80

Kräftfest

Efter arbetsdagens slut var det kräftskiva på Naturens Hus. En massa härligt röda kräftor dukades fram med många goda tillbehör. Dessutom dekorerades huset vant av trädgårdens duktiga trädgårdsmästare. Tidigare fanns det kräftor i Brunnsviken, men nu kan man tyvärr inte längre hitta några där.

Känd för sina goda kräftor

På 1700-talet fanns ett värdshus vid Brunnsviken som hette Kräftriket där det bland annat serverades kräftor som fångats i Brunnsviken. Värdshuset är även känt som Katrineberg eller ”Första torpet” utanför Roslagstull. Carl Michael Bellman diktade om torpet och kräftorna  i sin Fredmans epistel nr 80, Liksom en herdinna.  Lyssna på ABBA-Björn i Hootenanny Singers som här sjunger Första Torpet vid Brunnsvikens strand i Haga. Torpet är numera rivet, men Bellman sitter där som staty och spelar på sin luta och Brunnsvikens kräftor har försvunnit efter det att saltvattnet kom in efter sprängningen vid Ålkistan 1863.

Inhemsk och införd

Numera finns det två olika arter av sötvattenskräftor i vårt land, både flodkräftan och den introducerade signalkräftan. Bestånden av flodkräfta har dock minskat kraftigt i landet under 1900-talet, främst på grund av kräftpest, men också försurning, föroreningar, vattenreglering samt på senare tid även konkurrens och smittspridning från den införda signalkräftan. Den nya arten introducerades i Sverige i slutet av 1960-talet.

Ann


Annonser

2 svar

  1. Ja men jag är osäker på om jag tål dem längre då jag har reagerat med kli i halsen etc. Bäst att testa det med ett allergitest tror jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: