• Annonser

Sitta vackert?

 

Amerikansk klassiker med sina rötter i detta bergsområde

Från enkelt hemmabygge till en industri 

Adirondackstolen kan spåras tillbaka till de majestätiska Adirondackbergen i den amerikanska delstaten New York. Thomas Lee ritade och byggde den första stolen vid sitt sommarställe i den lilla byn Westport, öster om Adrirondackbergen år 1903. Stolen som han kallade för ”Uncle Tom’s chair” har senare spritt sig över USA och stora delar av världen. Kanske hade den fallit i glömska om den inte började tillverkas i stor skala av en helt annan man.

Företagsamhet utan gräns

Thomas Lee behövde möbler till sin sommarstuga så han ritade och byggden den specialanpassade stolen som skulle passa till rådande förhållandena i bergsområdet med ojämn mark och härlig utsikt. Fåtöljen bestod av 11 delar som skulle kunna sågas ut på en minimal yta av virket. Stolen testades lyckosamt på familj och vänner. Jaktkamraten Harry Bunnell som var snickare lämnade raskt in en patentansökan för det han kallade ”Westport Chair” men utan att informera sin vän om detta. Han fick patent och sålde framgångrikt stolen under de följande 25 åren. Den tillverkades då av lövträ (lind) eller barrträ (hemlock) och målades i mörkt rödbrun färg eller fick vara naturligt ofärgad. Under åren gjorde Harry Bunnell en del förändringar och utveckling av stolens design.

Ett vänligt erbjudande

Thomas Lee som ursprungligen konstruerade stolen hade erbjudit sin vän att tillverka några stolar och sälja, då han visste att jaktkamraten hade det svårt och skulle kunna hamna i en ekonomisk kris. Ett vänligt erbjudande som kanske inte var menat riktigt på det sättet som det blev. På senare år har fåtöljen utvecklats ytterligare och allt fler tillverkar den nu i olika varianter. Alla har dock bakåtlutad sits och ryggstöd samt det stora armstödet. Den mest ursprungliga Westport fåtöljen var istället byggd av bredare träbitar än de Adirondackfåtöljer man idag tillverkar.

En stilikon

Med sina enkla, geometriska former, har Adirondackfåtöljen nu en harmonisk utseende från alla håll. I kombination med den medföljande pallen liknar stolens form av en liten bro. En trevlig detalj är de stora armstöden som passar utmärkt som avlastningsplats för svalkande eller värmande drycker.

Kanske passar det att vara lätt tillbakalutad med en god bok och kall dryck när det är helg?

Ann

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: