• Annonser

Musslor som renar Mälaren

 

Mälaren för cirka hundra år sedan av Anna Palm

 

Nu finns det musselodlingar i Mälaren som skall rena vattnet från kväve och fosfor och därefter bli till hönsfoder.

Forskare från SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) har nyligen lagt ut totalt 6 000 meter odlingsband i Mälarens vatten och hoppas att naturligt förekommande larver av vandrarmusslan (Dreissena polymorpha) skall fästa på dessa. Musslan som har sitt ursprung i området kring Kaspiska havet och som sedan 1920-talet förekommer i allt större mängder i Mälaren och har troligen förts dit med fartygstrafiken. 

De växande musslorna livnär sig på alger och när man slutligen tar upp dem, så tas en del av Mälarens överskottsnäring bort. De skördade musslorna kan därefter ingå i foder till fisk eller hönor. Därmed återförs en del näringsämnen till jordbruket, som är en av de stora källorna till Mälarens övergödning. Den första skörden av musslor beräknas till hösten 2012. Fram till dess kommer man att följa musslornas tillväxt och näringsinnehåll samt studera odlingarnas eventuella negativa effekter av på sjöbottnen i direkt anslutning till dessa.

Vandrarmusslor (Dreissena polymorpha) även kallad zebramussla då unga musslor har ett zig-zagmönster med mörka ränder på ljus botten. Mönstret blir med tiden otydligare hos de vuxna djuren som oftast är mörkt bruna.

 

Man räknar med att dessa försöksodlingar skall fånga in närmare 200 kg fosfor och två ton kväve per år. En fullskalig musselodling kan däremot fånga in hela två ton fosfor och 20 ton kväve per år.

Projektet ligger i linje med SLU:s satsning på vattenbruk för produktion av alternativa råvaror i livsmedelsproduktionen, men dessutom fungerar det även som en åtgärd som kan motverka övergödningen av våra sjöar. Projektet finansieras av Mälarens vattenvårdsförbund och SLU och på sikt hoppas man att denna typ av odlingar skall bidra till Mälarens återhämtning från övergödningen och ge en förbättrad vattenkvalitet. 

Jag hoppas att det blir många härliga bad i Mälaren även denna sommar samt många glas renat Mälarvatten.

Ann

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: