• Annonser

Svalka i Brunnsviken?

 

Anders Zorn 1888

 

Det finns numera möjlighet att svalka sig med ett dopp i Brunnsviken, till exempel vid badplatsen Brunnsviksbadet som ligger vid Frescati Hage. Badet lyder under EU direktivet med provtagning och plats för ca 200 badande gäster. Kommunen undersöker vattnet och antalet badande. Se resultat för Brunnsviksbadet här. Men man kan även hitta en helt egen liten badvik eller klippa. Vill du undersöka vattnets kvalitet vid din aktuella badplats besök då webbsidan Badplatsen med resultat av badvattenprover från hela vårt land.

Brunnsviken en unik vik   

Brunnsviken var tidigare en insjö, men efter sprängningen av kanalen vid Ålkistan år 1863, så sänktes vattennivån med 1,25 meter och sjön blev istället en långsmal så kallad tröskelvik med låg salthalt. Brunnsviken står nu i förbindelse med Lilla Värtan genom Ålkistekanalen. Brunnsviken var från början en havsvik och långt tillbaka fanns även en förbindelse med Laduviken. Genom landhöjningen omvandlades Brunnsviken i början av 1600-talet, till en insjö med utlopp vid Ålkistan. För att öppna sjön för sjötrafik ut till Saltsjön sprängdes en förbindelse med Lilla Värtan och sjön blev då åter en vik till Lilla Värtan.

Från stinkande miljö till badplats

Brunnsviken och Nybroviken förbands även tidigare genom ett mindre vattenflöde ån Rännilen och med Stockholms näst största insjö, Stora Träsket eller den så kallade Träsksjön i området längs med nuvarande Birger Jarlsgatan och vid Jarlaplan. Den stora vattensamlingen Träsksjön var en frisk och levande sjö rik på fisk men förvandlades till en stinkande vattensamling eftersom den under 1700- och 1800-talet fungerade som allmän avstjälpningsplats för den växande stadens avfall. Från en brygga i sjön tömdes även dasstunnor. I slutet av 1800-talet torrlades den och fylldes igen för att lösa problemet med stank och spridning av sjukdomar.

Ända fram till 1969 gick även Solna stads avloppsvatten orenat rakt ut i Brunnsviken. Om man då vågade sig dit på en promenad efter islossning stank det som av ruttna ägg och döda fiskar låg och flöt invid strandkanten. Sedan dess har lyckligtvis Brunnsviken återhämtat sig och idag finns här en av Stockholms badplatser. Detta visar att det trots allt går att erhålla fantastiska förändringar i vattenkvalitén!
Brunnsviken är dock fortfarande näringsrik med måttligt siktdjup och tidvis stort antal blågröna alger.

Aktivt vattenutbyte

Brunnsviken har relativt stort vattenutbyte med Lilla Värtan genom Ålkistan, men under de perioder då vattenomsättningen varit låg och syrebrist uppkommit så har utpumpning av bottenvatten till Lilla Värtan periodvis skett sedan 1982. Detta har resulterat i ett ökat tillflöde av friskt ytvatten in genom Ålkistan.

Aktivt samarbete

 Ett samarbete mellan Solna och Stockholm pågår om miljöövervakning och förbättring av vattenkvaliteten. Målet är att Brunnsvikens vattenkvalitet skall förbättras och att mängden föroreningar i tillrinnande dagvatten ska minskas.

Vattenprogrammet 2006-2015

Stockholms stad har tagit fram ett nytt program för vattenvårdsarbetet, som omfattar perioden 2006 till 2015. Vattenprogrammet omfattar alla stadens sjöar och vattendrag samt grundvatten. Vattenkvaliteten i Stockholms samtliga sjöar och Mälar- och Saltsjövikar följs regelbundet genom Stockholm Vatten AB:s recipientkontroll.

Inte i Brunnsviken

Jag tillbringade delar av min barndom intill Brunnsvikens strand hemma hos mormor men eftersom det ofta var en besvärande stank från vattnet så ville jag helst besöka henne när isen låg säker över den stinkande ytan. Jag lovande då att aldrig sätta min fot i Brunnsviken och än så länge har jag faktiskt inte gjort det. Nu under sommaren badar jag så ofta jag kan i olika vatten så badkruka är jag ju inte.

Ann

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: