• Annonser

Japansk delikatess i svampkorgen kan ge klirr i kassan!

Med hjälp av DNA-analyser kan man nu konstatera att den i Japan mycket eftertraktade svampen hon-shimeji (Lyophyllum shimeji) växer vilt i Sverige. Svampen kan kosta upp till 8 000 kronor per kilo som färsk i Japan.

Talltuvskivling (Lyophyllum shimeji) i Sverige Foto: Henrik Sundberg

 

Det svenska namnet på den för oss nya arten föreslås bli talltuvskivling. Denna japanska delikatessvamp har än så länge påträffats på magra tallhedar och tallhällmarker från Umeåtrakten och norrut till Gällivare, samt i Dalarna. Så det är väl främst där man skall hålla ögonen öppna. Fynd har dessutom noterats i Norge och Finland vilket antyder att svampen troligen finns i hela taigabältet från Skandinavien till Kina och Japan. Fyndet av talltuvskivlingen i Sverige redovisades i Henrik Sundbergs examensarbete i systematik och biodiversitet vid Institutionen för växt- och miljövetenskap vid Göteborgs universitet den 22 april i år, och skall även presenteras i kommande nummer av Svensk Mykologisk Tidskrift.

Nu när Japans två allra dyraste matsvampar har lyckats lokaliserats till vårt land, kanske det finns hopp om att kunna finna ännu fler arter av japanska delikatessvampar i våra svenska skogar. Så framöver kanske vi blir fler som ger oss ut i skogarna för att leta svamp? Vill man läsa mer så kan man läsa i DN eller på Nicklas Bergius blogg om svampen eller på Professor Kazuhiko Kawasakis blogg.

För drygt 10 år sedan konstaterade man även att goliatmusseronen (Tricholoma nauseosum), var identisk med den japanska arten (Tricholoma matsutake). Man hade sedan länge misstänkt att så var fallet men det blev inte bevisat förrän 1998. Båda dessa arter har sedan mitten av 1900-talet, minskat kraftigt i Japan. Vild hon-shimeji serveras därför endast på exklusiva restauranger och säljs hos ett fåtal specialiserade handlare.

Kanske man trots allt skall hoppas på lite regn för en bra svamphöst

Ann

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: