• Annonser

Skräpmat skadar unga

Livet på landet är mycket sundare för de små

Städernas miljöer erbjuder kråkor och andra fåglar en ständig källa med lättillgänglig mat. Soptunnor, papperskorgar, snabbmatställen och uteserveringar med matrester gör livet mycket enklare för fåglarna, men nu har det visat sig att dessa nya matvanor har en skadlig inverkan på deras avkomma.Många kråkungar som lever i storstäder drabbas av olika problem med sin utveckling. Enligt experter så beror detta på att de har vuxit upp med skräpmat. Kråkor behöver kött, men de får inte tillräckligt med proteiner från de hamburgarbröd- och pommes frites rester som honorna hittar och matar sina ungar med. Ungarnas fjädrar utvecklas så pass dåligt att de kanske aldrig kommer att kunna flyga. Hos en del går vingpennorna till och med av när de börjar pröva sina vingar. Ibland saknar även ungarna helt sina stjärtfjädrar. Dessa ungar blir inte riktigt utvecklade och kommer aldrig att kunna flyga, även om de tas om hand och matas med bra mat.

Skillnad mellan att växa upp på landet eller i staden

Uppväxtmiljön ger stora skillnader vad det gäller ungarnas utveckling. Kråkungarna i staden blir betydligt mindre än de som växer upp på landet och dessutom blir stadskråkornas blodvärden sämre.

Mat för dagen

Forskning visar att kråkornas föräldrar, hellre väljer att mata sina ungar med skräpmat om den är lättare att få tag i. Detta ger oss en tydlig signal om att vi borde se till att göra våra städer mer biologiskt mångfaldiga med mer natur, där fåglarna enkelt har möjlighet att hitta naturliga alternativ med insekter istället för matrester.

Skräpmatskulturen brer ut sig bland fåglarna

Allt fler har även rapporterat om måsungar som fallit ur boet och inte kan flyga. Sedan 1980-talet har fågelskådare rapporterat att det har förekommit färgförändrade kråkor. Alla dessa problem har ökat i takt med att snabbmatsrestaurangerna har dykt upp.

Tänker på filmen Super size me

Ann

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: