• Annonser

Dressed for success

Linné i sin Lappdräkt med en kvinnomössa och utan sin peruk

Att bli känd av många

I söndags var det 303 år sedan Carl von Linné föddes och i dag gick vi två Linnévandringar och talade blanda annat om hur han lyckades bli känd av sin samtid trots att det  fanns vare sig internet eller nyhetskanaler som CNN. 

Porträtt av Martin Hoffman

Kläderna gör mannen

Han brevväxlande flitigt med många och kunde delge dem sina nya upptäckter men dessutom så väckte han naturligtvis stor uppmärksamhet när han kom klädd i sina Lappkläder. När han gjorde sin resa till Lappland så passade han på att köpa kläder och dem tog han smart nog med sig till Holland när han var där för att disputera. Väl iklädd dessa kläder lät han även måla av sig, så vi än idag kan se hur han såg ut. Dräkten representerade Linnés kunskaper om Lappland och samerna. Hans kunskaper var då helt unika för på den tiden fanns knappast några andra vetenskapsmän som hade varit i Lappland. Så att uppträda i samedräkt inför holländska vetenskapsmän och andra viktiga personer var ett smart drag, samt att låta sig avmålas. Porträttet kopierades och spreds vidare så många fick kännedom om att han hade stora kunskaper om Lappland. Kläderna ökade naturligtvis på hans trovärdighet när han berättade om det exotiska Lappland.

Han friande även till sin blivande hustru iklädd just denna samedräkt. Många av våra elever tycker att det kanske inte var en så bra idé, men hon svarade trots allt ja och de tu blev ett par till slut.

Ann

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: