• Annonser

Kung i havet

 

Sillkungen är metalliskt silverblå till färgen med blåsvarta fläckar, rödaktiga spröt och skära eller röda fenor. På denna illustration har den dock fått en stjärtfena som konstnären egenmäktigt har lagt till.

Nyligen har en sillkung hittats i Bohuslän och det finns bara två tidigare kända fynd av sillkungen i Sverige. Båda dessa finns uppstoppade på Naturhistoriska riksmuseet. Den äldsta är från 1700-talet och den yngre från 1800-talet. Några dagar efter fyndet av sillkungen fick en fiskare upp en annan djuphavsfisk vågmären när han trålade efter räkor vid Väderöarna. Vågmär har hittats vid minst 20 tillfällen utanför vår kust sedan 1800-talets slut.

Sillkung  Regalecus glesne.

Utan tänder men med kungakrona

Verkligheten överträffar ibland fantasin och sillkungen är en av havets märkligaste fiskar. Den ser ut som något hämtat från mytologin, med fenstrålar som bildar en kungakrona på huvudet och med en lång röd ryggfena. Sillkungen som är extremt långsträckt och närmast bandformig anses vara världens största benfisk. Den kan bli upp till 17 meter lång och simmar med slingrande rörelser. Sillkungen lever mestadels djupt ner i tempererade och tropiska hav ända ner till 1000 meters djup, men den har även förirrat sig till våra vatten. Nyligen hittades en tre och en halvmeter lång sillkung som hade dött och flutit iland i Bovallstrand i Bohuslän. Innan dess hittades en Sillkung i Sverige vid Burholmen, väster om Koster, i Bohuslän, den 23 mars1879. Alla exemplar som hittats i ytvattnet har varit skadade eller sjuka, kanske för att de inte klarat tryckförändringarna på sin väg upp. De saknar tänder och livnär sig på små kräftdjur och fiskar. Tyvärr hade det nyligen upphittade exemplaret gått av på mitten och de långa vackra spröten som är så typiska för sillkungen hade ramlat bort. Enligt gammal Norsk folktro så var sillkungen kungen bland sillen och troddes simma i spetsen i sillstimmet.

Hemma hos blomsterkonungen

Ute på Linnés Hammarby fanns tidigare en uppstoppad Sillkung från Norge. Numera hänger den på museum eftersom det var en ”holotyp”. Jag antar att det är den som finns på Naturhistoriska riksmuseet. Holotyp är ett bestämt exemplar som utses av den person som beskriver en för vetenskapen ny art och det tjänar som referens för den nya arten. Fortfarande hänger det en sillkung i Linnés lilla stenhus som han lät bygga för sina samlingar, men fisken är förmodligen en avgjutning. Första gången jag var på Linnés Hammarby och såg den tänkte jag att det var ett fanatsifoster från 1700 talet, men tänka sig att den verkligen finns.

På Havets Hus och Naturhistoriska riksmuseet

Den nyligen upphittade sillkungen befinner sig nu på Havets Hus och skall eventuellt avgjutas där och kunna vara med på utställningen om Havsmonster som just pågår. Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm planerar att konservera fisken i sprit eftersom upptäckten anses sensationell. De planerar även med att ställa ut den så snart som möjligt.

 

 

Sillkungen ett snällt havsmonster

 

Havsmonster

Sillkungen har ett särpräglat utseende, och för tankarna till en kinesisk drake. Många tror även att den har gett upphov till myterna om havsormar. Sillkungen är inte den enda ovanliga fisk som har hittats längs den svenska kusten den senaste tiden. Några dagar efter fyndet av sillkungen fick en fiskare upp en annan djuphavsfisk när han trålade efter räkor vid Väderöarna. Det var en två meter lång vågmär (Trachipterus arcticus) inte helt olik sillkungen.

Vågmär

 

Vågmären är även den en storögd djuphavsfisk med silverglänsande och tillplattad kropp och högröda fenor. Den har hittats vid minst 20 tillfällen utanför vår kust sedan 1800-talets slut. En vågmär har även nyligen fångats på film på 90 meters djup utanför Norges kust.

Vackra havsvarelser men under veckan har vi håvat i Victoriadammen och hittat både trollsländor, rudor och dykarbaggar. Den glupske trollsländan i dammen är faktiskt ett riktigt monster.

Ann

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: