• Annonser

Möjlighet till myllrande mångfald

En viktig nyckelart och frukost för många

Frukost för en drottning

Tidigt på våren vaknar de hungriga humledrottningarna och letar efter något att äta. Så tidigt har oftast blommorna inte vaknat till ännu men om drottningarna har tur så hittar de ett blommande sälgträd. De kan klara livhanken genom att förse sig av sälgens nektar och pollen.

 

Viktig värd både död eller levande

Sälgen är en art som många andra arter är beroende av. Många insekter lägger sina ägg i veden och larverna som utvecklas där blir senare även mat åt olika fåglar som exempelvis hackspettar. Det finns dessutom många lavar och vedlevande svampar som enbart lever på sälgar, som den anisdoftande dofttickan. Den stora gröna lunglaven föredrar också sälg som livsplats. Många insekter hämtar pollen till sina hungriga larver och nektar till de vuxna. Även flyttfåglarna som återvänder efter en ansträngande flygning på hundratals mil kan hämta kraft från en sälg med mycket nektar.

Biologiska mångfaldens år

Under detta år ges en vacker och påkostad bok ut av entomologen Bengt Ehnström med titeln Sälg – livets viktigaste frukost. Bokens budskap är att se rikedomen hos sälgen som en resurs att värna och den ges ut av Centrum för biologisk mångfald, WWF och Naturskyddsföreningen.

Ur sälgboken

En viktig ekosystemtjänst

Sälgarna är oerhört viktiga för att vi ska få frukt och bär på hösten! Många av de insekter som vi känner som pollinatörer: bin, humlor och fjärilar, har sälgpollen och nektar som sitt första mål mat när de vaknar ur vinterdvalan. Flera av dem är helt anpassade till sälgen och dör om de inte hittar en blommande sälg på våren. Därmed är sälgen också viktig för oss, eftersom vi är beroende av olika pollinatörer för att få bra skördar. Det här är en så kallad ekosystemtjänst som sälgen bjuder oss på.

Trivs bäst i öppna landskap

Sälgen trivs bäst i ängsmarker, hagar och skogsbryn i soliga lägen. Den minskar i Sverige i takt med att landskapet blir allt mer specialiserat för vårt jord- eller skogsbruk. 

Just nu kan man se dem stå i full blom. Se till att inte sälgar sågas ned och köp lokalt producerad honung

Ann

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: