• Annonser

Bland premiärlejon och miljöelit

 

Professor Åke Bergman från Stockholms universitet och skådespelerskan Eva Röse

I dag var det smygpremiär av Stefan Jarls nya dokumentärfilm Underkastelsen med Eva Röse och 23 professorer. Filmen som har Sverigepremiär den 23 april tar upp de hundratals kemikalier som vi alla har i vårt blod, som ett resultat av den stora mängd kemikalier som allt  sedan andra världskriget har spritts ut i vår miljö. Det här är den viktigaste filmen jag någonsin gjort, säger Stefan Jarl om Underkastelsen. För mer information om filmen se här.

I filmen medverkar flera forskare från olika länder och delger oss fakta om var forskningen står idag vad det gäller vår påverkan av bland annat hormonstörande ämnen. Vi fick även en inblick i hur lite man i dag vet om effekterna på kroppen när olika kemikalier blandas och den så kallade cocktaileffekten uppstår. Filmen har fått produktionsstöd från Formas och visas på Folkets Bio över hela landet från och med den 23 april och troligen även på SVT framöver.

Det man egentligen önskar är att få några tankar om hur man kan undvika att ytterligare sprida dessa gifter i vår omgivning, men det får man allt klura ut själv. Som gammal miljöaktivist så har man gång på gång tvingats ta tag i olika problem för att medverka till en förändring mot det bättre. En bra idé verkar trots allt vara att ge alla nyblivna föräldrar, barnleksaker utan miljögifter. De gamla träleksakerna kommer därför kanske åter till heders. Det mest miljöbelastade rummet i hela bostaden är tydligen barnrummet med alla sina plastleksaker och TV-apparater eller datorer.

Vinet var säkert ekologiskt

Ann

Annonser

6 svar

  1. Kommer du ihåg Stefan Jarls film Naturens hämnd? Den kom 1983. Tankeväckande, obehaglig, hjärtslitande…

  2. Ja Mira jag kommer i håg Naturens hämnd och känner som du

  3. Tack Per bra att SU håller sig i framkant
    Hoppas även att Åke kan får ytterligare respons med sin forskning

  4. Intervju med Stefan om filmen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: